Grad Labin

Dokument koji već iduće godine donosi zanimljiva prometna rješenja

0
Predstavljanje SUMP-a labinskoj gradskoj upravi
Predstavljanje SUMP-a labinskoj gradskoj upravi

Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) Grada Labina predstavlja strateški dokument iz područja prometa koji će za cilj imati razvoj održivog prometnog sustava te shodno tome povećanje kvalitete života građana i posjetitelja.

Izrada Plana odvija se kroz četiri koraka prilikom čega je prvi korak bio prikupljanje informacija o postojećem stanju prometnog sustava grada Labina, tj. postojećim i potencijalnim problemima. Po završetku analize krenulo se u izradu nacrta dokumenta, čija se konačna verzija krenula prezentirati zainteresiranim dionicima.

Tako je u srijedu 8. travnja Plan prezentiran predstavnicima labinske gradske uprave, odnosno gradonačelniku, zamjenici i pročelnicima, koji su u raspravi dali svoja zapažanja i komentare. Isto će se prezentirati gradskom Savjetu za promet, te građanima kroz niz prezentacija u labinskim mjesnim odborima, a po prikupljanju svih komentara i prijedloga, krenut će se u nadopunu i izradu konačne verzije ovog strateškog dokumenta.

Osnovni cilj donošenja SUMP-a je zadovoljiti potrebe za mobilnošću, danas i u budućnosti te osigurati bolju kvalitetu života u gradovima i njihovoj okolini. Smanjenje korištenja osobnih vozila za prelaženje kraćih relacija unutar grada te povećanje udjela korištenja javnog prijevoza, bicikliranja i pješačenja što rezultira brojnim ekonomskim koristima, a uz to doprinosi ekološkom aspektu kao i smanjenju potrošnje energije.

Izradu studije financiralo je javno trgovačko poduzeće Labin 2000 d.o.o., koje je i koordinator projekta u ime osnivača, Grada Labina. Izrađivač SUMP-a je Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba, a izrada je krenula u proljeće 2022. godine. U planu do kraja 2024. je dovršetak finalne verzije SUMP-a, prezentacija široj javnosti i usvajanje Strategije na Gradskom vijeću kao i uključivanje u proračun za iduću godinu te implementiranje nekih od predloženih rješenja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa