Još jedna bura u Kršanu

Sindikat vrtića traži povišice, načelnik tvrdi: 'Potpuni raspad proračuna'

1
Jedna od manifestacija u DV-u Kockica (foto: arhiva)
Jedna od manifestacija u DV-u Kockica (foto: arhiva)

Nakon problema s dogradnjom vrtića Kockica u Kršanu, čini se da se u toj općini diže još jedna politička bura. Naime, načelniku Općine Romanu Cariću 14. svibnja stigao je dopis Sindikata obrazovanja, medija i kulture u sklopu SSSH-a, kojim, pojednostavljeno rečeno, traže veće plaće zbog novog zakona. Istovremeno, Općina zbog manjka u proračunu izazvanog kvarom plominske elektrane, jedva pokriva tekuće obaveze.

"Ovim putem Vam se obraćam vezano za usklađenje materijalnih prava zaposlenih u vrtiću s materijalnim pravima zaposlenih li osnovnim školama. Kao što Vam je poznato, od 1. ožujka na snagu je stupila Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova li javnim službama kojima se uređuju plaće zaposlenih u osnovnim školama. Člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano je da plaće zaposlenih u predškolskim ustanovama moraju biti jednake plaćama zaposlenih u osnovnim školama. Stoga, osnovica za izračun plaće mora iznositi 947,18 eura", piše Božica Žilić, predsjednica SOMK-a. Navođenja koeficijenata, prema Uredbi, piše da "postoji veliko zaostajanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću Kockica Kršan za plaćama zaposlenih li osnovnim školama" te da se "zakoni i propisi moraju poštivati".

"Svjesni smo i težine koju obveza isplate i osiguranja sredstava za plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću može imati na proračun jedinice lokalne samouprave, ali spremni smo učiniti ustupak i do izjednačavanja plaća doći kroz nekoliko etapa", piše Žilić te traži od Općine protuprijedlog.

Načelnik Carić je, potvrdivši primitak inicijative, odgovorio da "s obzirom na važnost teme i sindikalnog pregovaranja, usklađivanja sa odredbama Zakona, ali i uzimajući u obzir trenutne mogućnosti Proračuna Općine Kršan kao i potrebe upoznavanja šire javnosti s ovom gorućom problematikom", ovu inicijativu prosljeđuje na znanje vijećnicima Općinskog vijeća Kršana, Upravnom vijeću DV-a Kockica i predstavnicima medija.

"Plaće i materijalna prava djelatnica/ka u DV Kockica Kršan u proteklih cirka godinu dana rasle su preko 20 posto, uz dodatno povećanje svih neoporezivih davanja iz Proračuna, u maksimalnom iznosu. Usklađivanje sa Zakonom, koliko god bila nužnost, odgovornom tvrdim, u ovom je trenutku nemoguće i prijeti potpunim raspadom proračuna Općine Kršan. Kao potvrda mojih tvrdnji svjedoči i sve veći broj štrajkova vrtića na nacionalnoj razini iz kojeg saznajem(o) u medijima, a upravo iz financijske nemogućnosti jedinica lokalne samouprave za daljnjim povećanjem materijalnih prava zaposlenih u Vrtićima čiji su i osnivači. Nastavno na navedeno, u doglednom roku sazvati će se tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Kršan, na kojoj, uz prisutnost Vijećnika, medija, predstavnika DV Kockica, molim i Vašu osobnu prisutnost, prisutnost sindikalne povjerenice DV Kockica kao i ostalih osoba za koje smatrate nužnim.", napisao je Carić.

"Sva daljnja kolektivna pregovaranja provoditi će se putem javnih sjednica Općinskog vijeća i/ili predstavnika ovlaštenih od strane tog tijela, kao Osnivača. O terminu sazivanja prve sjednice Općinskog vijeća biti ćete obaviješteni u doglednom roku", napisao je načelnik. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija