Započela Labina – festival umjetnosti i tolerancije  

Damjanović: 'Naša Labina je naše jedino oružje protiv oružja'

1
Sonja Damjanović
Sonja Damjanović

„Prva riječ koju u sebi želim da čujem i izgovorim je – sreća. Sretna sam što smo ponovo na ovom divnom mjestu i što se ponovo bavimo umjetnošću i ljepotom i širimo duh tolerancije. To je naša misija još od prvog festivala i želim vjerovati da ćemo se oko toga još dugo okupljati. Mi drugog načina nemamo niti želimo da ga imamo.

Iduća riječ koju čujem i koju nažalost moram izgovoriti je – zabrinutost. Ova naša kugla na kojoj svi živimo i dalje se vrti kao neki veliki vergl, ali s tog vergla dopire sve manje muzike i harmonije, a sve češće sa njega slušamo grmljavinu bombi i povike mržnje.

Upravo zbog toga manifestacije kao što je ovaj naš festival postaju dragocjene i neophodne, zato što je naša Labina naše jedino oružje protiv oružja i naš pokušaj da svijetu vratimo muziku i harmoniju, jer mi drugog načina osim umjetnosti i ljepote nemamo niti želimo da imamo“, rekla je Sonja Damjanović umjetnička voditeljica Festivala umjetnosti i tolerancije Labina. koji je sinoć svečano otvoren u labinskoj starogradskoj jezgri.

Sonja Damjanović, inače prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, potom je citirala Shakespeareov Sonet 66, a onda je flautistica Ria Gobo, učenica 6. razreda Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, ovogodišnja domaćica Labine (prve dvije godine domaćice su bile Mia Begović i Elis Lovrić) i službeno otvorila 3. Labinu.

Ria Gobo, domaćica ovogodišnje Labine

Labina se od ove godine održava pod okriljem Labin Art Republike, što je u svom obraćanju naglasila i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. „Drago mi je da je Labina u svojoj trećoj godini našla svoje mjesto pod suncem upravo u srpnju, uvijek u Labinu i pod okriljem Labin Art Republike, krovnog kulturnog festivala našeg grada i za koji se trudimo da svake godine bude po nečemu različit. Što je onda ljepše nego uklopiti u Labin Art Republiku i Labinu, festival umjetnosti i tolerancije“, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Da podsjetimo, prve dvije Labine održane su u svibnju.       

Na otvaranju su još govorili gosti iz Vojvodine - Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Miloš Crnjanski iz Novog Sada i Radule Bošković, autor izložbe labinskih i novosadskih likovnih umjetnica u Gradskoj knjižnici Labin.  

Tri dana umjetnosti i tolerancije započeli su u Teatrinu - malom kazalištu s predstavom 'Mistero Buffo' kazališta Grupa i Triko Cirkus teatra iz Zagreba. Prva večer završila je na Špini, koncertom tradicionalne makedonske glazbe.

Drugi dan festivala stavlja u fokus još jedan međunarodni i za javnost otvoreni okrugli stol s krilaticom 'Art is the Power of Tolerance' i ovogodišnjom tematikom 'Artisti na žici' usmjerenom glazbenom stvaralaštvu. Paralelno, održavaju se likovne i glazbene radionice za mališane vrtićke dobi. Večernji program donosi uvid u predstavu u nastajanju, takozvanu 'otvorenu probu' za novu produkciju predstave 'O ljudima i drugim igračima', čiji će Labina biti sastavni dio.

Posljednjeg dana, u subotu 13. srpnja, očekuje nas još glazbenih i likovnih sadržaja za djecu, ovaj puta za onu školskoga uzrasta. Večernji dio rezerviran je za predstavu 'Nevjerojatan događaj' zagrebačkog Teatra Exit u Teatrinu, te za završno druženje sa sudionicima i organizatorima festivala na Špini, uz glazbu iz svjetskih musicala 'U ritmu Broadwaya' u izvedbi umjetnika HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke i B Glad produkcije. (Tekst i foto: Nenad Čakić)      

Program Labine pogledajte OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija