Rasprava na vijeću Raše

Holcim potencijalni kupac? Prodaja parcele može, otpad ne

0
Sa sjednice Vijeća Raše
Sa sjednice Vijeća Raše

Usprkos podužoj raspravi, Vijeće Raše ipak je na sjednici 20. rujna usvojilo odluku o stavljanju na prodaju svog suvlasničkog udjela u parceli nedaleko Holcimovog kamenoloma, a koja se u više navrata povezala s namjerom te tvrtke da u procesu dekarbonizacije istisne ugljen kao gorivo te ga nadomjesti onim što bi ju pretvorilo u, kako je rekao vijećnik SDP-a Nevres Mulavdić, "spalionicu otpada".

Za prodaju bi Općina, prema procjembenom elaboratu sudskog vještaka, trebala uprihoditi 112 tisuća eura, što je po mišljenju Mulavdića premalo s obzirom na lokaciju parcele uz more, te obzirom da se to događa u vrijeme kad se govori o spaljivanju otpada, što će utjecati na budućnost sviju, kao i budućih generacija, zbog čega bi, po njemu, s prodajom trebalo pričekati, dok je Admira Žakula (HDZ) rekla da se radi o nepoštivanju Vijeća jer je to tijelo svojedobno donijelo stav protiv otpada kao energenta, te da Općina ima pravo znati za što će se to zemljište upotrebljavati.

Načelnik Leo Knapić (IDS) rekao je da su svi protiv spalionice otpada, no da je dekarbonizacija strateška odluka na razini države, te da će Općina teško bilo što učiniti da ju spriječi.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da zaštitim mještane općine Raša", rekao je Knapić, pojasnivši da je smisleno koncentrirati se na to kakav će i otkuda biti energent dobiven od otpada, te da bi on trebao kvalitetan i iz Kaštjuna, a ne iz uvoza. Dodao je i da je tijekom predstavljanja tog projekta bilo rečeno da će to biti zatvoren sustav, te da će brodovi preuzimati plin CO2.

Raški načelnik govorio je i o drugim suvlasnicima, koji su bili za prodaju te parcele, a Općina se zapravo samo naknadno složila s prodajom, rekavši da se svatko može javiti na natječaj, dok je Nikola Lazić (SDP) rekao da je Općina trebala otkupiti udjele drugih suvlasnika. Bilo je riječi i o namjeni prikupljenih sredstava, koja bi trebala biti utrošena za sanaciju divljeg deponija u Brgodu. Na koncu, odluka je usvojena sa sedam glasova 'za' IDS-ovih vijećnika, tri SDP-ova i jednim HDZ-ovim glasom protiv, te suzdržanim glasom HSU-a. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Admira Žakula, Nikola Lazić i Nevres Mulavdić

  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija