GRADONAČELNIK S MJESNIM ODBOROM GORNJI LABIN

'Intenzivno radimo na obilaznici koja bi maknula kamione s Crća'

08.10.2024 - 15:05

Sastanak predstavnika Grada s članovima Mjesnog odbora Labin Gornji u vezi planova i proračuna za 2025. godinu održan je 3. listopada. Sastanku su prisustvovali Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Anita Blagonić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju, i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom, Serđo Mandić, te članovi Mjesnog odbora Labin Gornji u punom sastavu – Dajana Milevoj (predsjednica MO), Piero Glavičić, Velda Brezac, Đani Bubić i Edi Kodrin.

Valja istaknuti kako je ovaj Mjesni odbor, odnosno područje koje on pokriva najveće površinom u Labinu. Područje obuhvaća naselja Stari grad, Ulicu Slobode, Škrilice, Presiku, Gondolići, Dugu Luku -Prtlog, Kranjci, Rogočanu, Bartići, Junac, Principi i Smolići.

Sastanak je započeo izvještajem gradonačelnika Grada Labina i njegovih suradnika o odrađenim komunalnim zahvatima od kojih je najveći zahvat bila kompletna rekonstrukcija ulice Paolo Sfeci, od zgrade Grada Labina do trafostanice, zatim asfaltiranje i sanacije nekoliko dionica nerazvrstanih cesta – u Rogočani, u Bartićima, prema Vlastelinima i u Gornjoj Presici.

Uskoro počinje nabava za kanalizaciju

Spomenulo se i postavljanje usporivača prometa ispred restorana Tina i pizzerije Fianona – koji su postavljeni na zahtjev članova mjesnog odbora, što su isti posebno pohvalili i izjavili kako se već vidi njihov pozitivan utjecaj. Osim toga, obnovljeno je i dječje igralište u Presici te su tijekom cijele ljetne sezone u starogradskoj jezgri sanirana popločenja. Izlaganje je zaključeno osvrtom na postavljenu kameru u ulici Sv. Katarine, uz zaključak kako je problem nepropisnog parkiranja i zaustavljana vozila na obje autobusne stanice uspješno riješen, a članovi mjesnog odbora dobili su i informaciju da ubrzo počinje javna nabava za ugovaranje izgradnje kanalizacije od trafostanice prema rotoru kod groblja, koja će u suradnji sa Županijskom upravom za ceste uključivati kompletnu izgradnju kolnika duljine 900 metara. Nogostup navedene dionice financirat će Grad Labin kroz Proračun za 2025. godinu.

 

Nakon pregleda odrađenih komunalnih zahvata sanacije kolnika, javne rasvjete i održavanja okoliša, fokus razgovora stavljen je na projekt revitalizacije Urbane park šume Pineta i rasterećivanje prometa kroz Titov trg, odnosno izgradnja zaobilaznice: „Kompletan tranzitni promet prema Prtlogu, Gondolićima, Drenju, Sv. Marini, Ravnima, Kranjcima, Rogočani i Bartićima trenutno prolazi preko place, što je oduvijek bio problem, ali je u zadnje vrijeme zbog intenzivne gradnje i razvoja turističkih naselja na području Općine Raša postao još veći problem. Inicijalno smo to htjeli riješiti izgradnjom nove ceste, svojevrsne zaobilaznice koja bi spajala Tonci i Presiku. No, s vremenom smo kroz razgovore koje smo vodili došli do zaključka da to ne bi bilo rješenje problema, već njegovo preseljenje na novu lokaciju, u Presiku. Trenutno radimo na novoj ideji u sklopu koje bi se alternativni prometni pravac izgradio tako se krene od županijske ceste kroz Kapelicu te se probije prometnica prema skretanju za Sv. Marinu i Drenje. Kroz razradu ove ideje, planiramo promet zadržati podalje od obiteljskih kuća.“, izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

Grad želi preuzeti upravljanje Pinetom

Mjesni odbor također je dobio informaciju kako se na raspisanu javnu nabavu projekta Pineta nije javio niti jedan izvođač radova te će se ići u reviziju projekta za čije će se potrebe formirati projektni tim. Plan je da se park šuma Pineta koja je trenutno pod ingerencijom Hrvatskih šuma na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća proglasi komunalnom infrastrukturom-javnim dobrom u općoj uporabi, što bi u konačnici omogućilo da upravljanje preuzme Grad. Gradonačelnik je posebno naglasio kako bi jedan od članova projektnog tima trebao biti netko iz Mjesnog odbora Labin Gornji čime bi se postiglo aktivno uključenje mjesnog odbora u razvoj i praćenje projekta.

Sa svoje strane, članovi mjesnog odbora istaknuli su nekoliko izazova povezanih s privatnim ugostiteljskim objektima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci. Iako se cijeni doprinos ugostitelja u razvoju lokalne zajednice, pojedini članovi ukazali su na određene probleme, poput nedovoljnog pridržavanja komunalnih pravila čime dolazi do problema s pristupom ulazima u stambene zgrade i nedostatka parkirnih mjesta za lokalno stanovništvo.

Prijedlog je da se održi zajednički sastanak s predstavnicima tvrtke Labin 2000, Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom i starogradskih ugostitelja kako bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Mjesni odbor Labin Gornji svoje će prijedloge dostaviti Gradu Labinu kao popis prioriteta prema ćemu će se dalje uvrstiti u plan proračuna za 2025. godinu.

Tweet

Posljednje novosti