BOŠNJAČKA KULTURNO-UMJETNIČKA DRUŠTVA

Foto Đulistan i Kršanski ljiljani sudjelovali na folklornom festivalu u Istanbulu

09.10.2024 - 08:38

Kulturno-umjetnička društva Đulistan i Kršanski ljiljani sudjelovali su od 29. rujna do 2. listopada na festivalu 'Magical Istanbul' u Istanbulu. Festival je održan u organizaciji MIOFF-a, međunarodne organizacije koja se bavi organiziranjem festivala folklora diljem svijeta. MIOFF organizira festivale u po cijelom svijetu, na koje pozivaju folklorna društva, plesne grupe i zborove.

Đulistan i Kršanski ljiljani do sada su nastupili za MIOFF-u u Ohridu, Pragu, Budimpešti i Beogradu, te ove godine u Istanbulu. Društva su se za odlazak i nastup pripremala nekoliko mjeseci, posebno je zahtjevan bio odabir, priprema i uvježbavanje koreografija.  

 

Na repertoaru su bile igre Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine te stilizacija orijentalnih igara. 

Prvi dio festivala održan je na otvorenom. Svi učesnici sudjelovali su u defileu kroz dio grada u kojem se održavao festival odražava. Na festivalu su bile folklorne skupine iz Turske, Hrvatske, Srbije, Poljske i Meksika.

Osim sudjelovanja na festivalu, plesači su tijekom svoga boravka u Istanbulu razgledali povijesne i druge znamenitosti ovog grada.

„Za nas je veliki doživljaj bio doći na jedan ovakav festival u ovaj čaroban grad i kući smo otišli puni pozitivnih dojmova i uspomena. Za odlazak na festival bilo je potrebno osigurati financijska sredstva. KUD Đulistan se financirao putem programa amaterizma kojeg smo prijavili na natječaj koji raspisuje Savjet za nacionalne manjine RH, te donacijama od Općine Sveta Nedjelja, Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina te obitelji Trumić, koja je također financijski pomogla da se ovaj program realizira. KUD Kršanski ljiljani organizirali su odlazak na festival pod pokroviteljstvom Općine Kršan, Općine Pićan, saborskog zastupnika Armina Hodžića te Savjeta za nacionalne manjine RH“, rekla nam je Mirela Karić.

Tweet

Posljednje novosti