Svjetski dan voda

Obitelji Rabac i Bučić: Mi pijemo vodu iz kalanice (video)

1
Silvana Rabac, Silvano Rabac i Đino Bučić
Silvana Rabac, Silvano Rabac i Đino Bučić

Na Dan voda, 22. ožujka, posjetili smo dvije obitelji koje spadaju u onih dva posto žitelja Labinštine do kojih još nisu stigle vodovodne cijevi, pa se vodom opskrbljuju iz kalanica ili šterni. To su obitelji na Gori Glušić: Rabac u zaseoku Dropini i Bučić u zaseoku Barelići. Vodovodne cijevi stići će preko brda, iz smjera Bartića gdje ih Vodovod Labin postavlja kako bi u vodovodnu mrežu uključio nepokriveni dio Bartića i cijelu Goru Glušići, ali dok se to ne dogodi preostaje im kišnica koja se slijeva s krovova, a ljeti voda koja im se dovozi u cisternama.

„Naša kalanica napravljena je 1896. godine. Ne znam tko ju je zidao, ali pamtim da smo je 1955. godine popravljali, pa sam sišla i pogledala je iznutra i znam da je strop u obliku volte“, priča Silvana Rabac. Njezin suprug Silvano Rabac pokazao nam je kako štapom mjeri razinu vode. „U kalanicu stane četrnaest kubika vode, ali prije nekoliko godina počela je propuštati vodu na visini od oko metar i osamdeset centimetara, pa se više ne puni do vrha. A i kiša je sve manje i ako uskoro ne padne jača kiša, morat ćemo naručiti cisternu prije ljeta“, kaže on.

Mjerenje je pokazalo da je vodostaj šezdesetak centimetara, što znači da je iskoristivo još tridesetak centimetara jer se crpka hidrofora nalazi trideset centimetara iznad dna, da ne bi povlačila talog.

Đino Bučić javnosti je poznat kao svirač meha i ostalih narodnih instrumenata, član RKUD-a „Rudar“ Raša. Za kuću u kojoj u zasebnom domaćinstvu stanuje njihov sin koristi dvije kalanice. „Prvu sam napravio 1984. godine i prima trideset i sedam  kubika vode, a drugu 2010. godine i ta može primiti pedeset kubika vode. Međusobno su spojene tako da višak iz manje može oteći u veću. Nije bilo lako iskopati ih jer mi smo ovdje na živom kamenu, čovjek se namuči i iskopati rupu da bi posadio maslinu“, objasnio nam je.

Nedaleko zida njegovog dvorišta Vodovod je izgradio zgradu u kojoj će se nalaziti buduća vodosprema vodovodnog kraka iz Bartića. Znači, imali su sreće jer će njihov priključak na krak biti vrlo kratak i samim time jeftin. Obitelj Rabac, naprotiv, pita se hoće li si kao umirovljenici moći priuštiti izgradnju priključka.  

U susjedstvu Bučićevih nalazi se obnovljena kuća u vlasništvu njemačkih državljana koji ovamo dolaze samo ljeti na odmor. I ona, naravno, ima kalanicu. Na Gori Glušić  izgrađeno je nekoliko kuća za odmor koje svoju vodoopskrbu, što uključuje i bazene, moraju zadovoljavati iz spremnika, da upotrijebimo „moderniji“ izraz za kalanice.

Ne dovozi se ovdje samo voda, dovozi se i tucanik za nasipavanje makadamskih pristupnih putova. Dropini imaju stotinjak metar asfalta oko kuća, ali do njih i dalje od njih, do Barelića stiže se kolskim putom, što na Gori Glušić nije izuzetak. Očigledno, dvadeset i prvo stoljeće je na Goru Glušić stiglo davno prije nego infrastruktura. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa