S Edijem Paliskom protupožarnim putom do Standora i Velog Kuka (video)

0
Edi Paliska na Velom Kuku iznad Plominskog zaljeva
Edi Paliska na Velom Kuku iznad Plominskog zaljeva

Edi Paliska, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Labin, pokazao nam je novi protupožarni put kojega su Hrvatske šume probile od Kosi do Standora, 474 metra visokog vrha Ripende.

„Put je probijen iznad sela Boljevići, lani na proljeće. Ide kosinom prema Standoru oko dva i pol kilometra i dalje se nadovezuje na protupožarni put prema selu Veselici. Jako nam je dobro došao u slučaju požara, a dobro je došao planinarima i izletnicima. Vikendom, sada, u doba korone na ovom terenu uočavaju se velike koncentracije ljudi koji razgledavaju pejzaž i kreću se dalje, prema Plomin Luci“, rekao nam je Paliska.

Putem smo pretekli biciklistu, a kasnije smo susreli drugoga,a susreli smo i dva trkača. Put je dobro uvaljan pa se i običnim autom može stići pod vrh Standora. Odatle je potrebno pješačiti uzbrdo dvadesetak metara i evo nas na najvišoj točci gore Ripenda, o kojoj mnogi ne znaju gdje je i kako se zove. Standor unatoč svojoj visini ne pruža spektakularan pogled, ali pruža zanimljiv pogled na područje od starog grada Labina do Vozilića.

Novi protupožarni put završava stotinjak metara niže i odatle do Veslica potreban vam  terenac. Osim ako vam auto nije doista dotrajao, ali mu kočnice dobro rade.

Nismo se odmah odvezli do Veselica, zaustavili smo se da bi nas Paliska, koji je lovac, odveo do Velog Kuka iznad Plominskog zaljeva. Malo lovačkom, malo planinarskom stazom, a za obje vam preporučujemo gojzerice, stigli smo do fenomenalnog pogleda na Plomin i Plominski zaljev.

Ako ste, recimo, s plaže Kopakabana gledali na stijene koje se diži na vrhu obronka sa suprotne strane, gledali se na Kuk, koji se dijeli na viši Veli Kuk i nešto niže smješteni Mali Kuk. Veli Kuk nalazi se iznad pristana za iskrcaj ugljena i njega s Hridi, kako se zove krajnja točke na kojoj se može spustiti bez alpinističke opreme, možete gledati kao što gledate u tanjur na stolu, a pogled kao iz drona pruža vam se na Plomin. Mjesto je to ekstremne mikro klime: izloženo je suncu, pa je bilo toplo, ali istovremeno je tako puhalo da je trebalo staviti kapu. U Veselicima smo ponovo došli na asfalt i time smo naš izlet završili. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa