Srednja škola Mate Blažine

Patrik Vozila i Cristianna Licul briljirali na predavanju o kemiji

1

Doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar i popularizator znanosti s Instituta Ruđer Bošković, gostovao je u Srednjoj školi Mate Blažine Labin i održao predavanje pod nazivom „Slučajna otkrića u kemiji“ i radionicu naziva "Analizom pogodi koja je sol u vodi".

Uspješno odrađenu radionicu Analizom pogodi koja je sol u vodi, vodio je dr. Portada uz asistenciju studenta prve godine kemijskog odsjeka PMF-a Leona Lenuzzi Šupera i maturanta Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Mattea Zausniga. Gimnazijalci su nakon uvodnog predavanja dr. Portade dobili zadatak na temelju pokusa i opažanja odrediti sadržaj sedam nepoznatih otopina, što je svima i uspjelo, a najbrži su bili Patrik Vozila i Cristianna Licul.

Radionicu Analizom pogodi koja je sol u vodi dr. Portada je osmislio na temelju jednog od zadataka s Međunarodne kemijske olimpijade 2016. godine u Gruziji i do sad je u sklopu radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera održana u više gradova i škola diljem Hrvatske. Učenici uvijek imaju isti zadatak – dobro promišljenim miješanjem i opažanjem promjena, otkriti sastave nepoznatih otopina u epruvetama.

U radionici je sudjelovalo i uspješno riješilo zadatak 12 učenika: Cristianna Licul, Erika Mileta, Gita Glušić, Sara Paliska Desančić, Annika Marić, Andrea Batelić, Patrik Vozila, Marin Santro, Patrik Rudan, Teo Đapić, Noemi Juričić i Ema Ljuna. Za najbrže riješeni zadatak dr. Portada poklonio je učeniku Patriku Vozili knjigu Putovanje u nepoznato – Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo) autorica Anite Peti-Stantić i Vedrane Stantić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa