omiljeni profesor matematike

Toni Milun održao predavanje o financijama i osiguranju imovine

11.11.2022 - 13:57
Toni Milun u Labinu
Toni Milun u Labinu

Pod vodstvom omiljenog profesora matematike Tonija Miluna, u Gradskoj knjižnici Labin 9. studenog održana je još jedna radionica financijske pismenosti, ovoga puta s temom o osiguranju imovine!

Tema osiguranja nikome nije previše privlačna zbog bezbroj nepoznatih izraza, varijanti i podvarijanti, različitih paketa koji uključuju nešto, a drugo isključuju i još k tome isti naziv proizvoda ili paketa ne znači uvijek isto kod različitih osiguravatelja. No upravo sve nabrojeno je razlog zašto je ova edukacija i interaktivna radionica bila jako dinamična i interesantna. Toni Milun i njegova suradnica, ekspert za osiguranje Petra Pribetić Dragosavac vlastitim primjerima ili na primjerima iz iskustava polaznika radionice demistificirali su nepoznanice koje svih podjednako muče.

"Malo smo financijski pismeniji nakon ovog predavanja i naučili smo doista puno interesantnih detalja koji će nam omogućiti da kvalitetnije razmišljamo o osiguranju vlastite imovine i kvalitetnije biramo ponuđene pakete osiguranja. Naučili smo da je svakako uputnije, bolje i sigurnije sklapati osiguranja „u živo“, a ne putem „on line“ sustava koji je nešto jeftiniji - sve dok se ne desi šteta. Zastupnik osiguranja prema potrebama koje ste mu iznijeli, ponuditi će vam nekoliko opcija osiguranja o kojima treba dobro promisliti pa tek onda ugovoriti", kažu u Udruženju obrtnika Labin.

"Potrebno je dobro proučiti što paket koji biramo uključuje, a još pažljivije što on ne pokriva, odnosno što isključuje. I za sve što nam nije jasno moramo ponovno pitati i tražiti objašnjenje od zastupnika osiguranja.", ističu u Udruženju obrtnika Labin.

"Naučili smo na primjeru izraza puni kasko da to ne znači uvijek isto i da se dobro moraju proučiti isključenja, a pored toga naučili smo i da kad pišemo odštetne zahtjeve oni moraju biti što kraći i jednostavnije sastavljeni bez previše riječi koje se uvijek mogu dvojako tumačiti. Naučili smo i da kad ugovaramo štetu od udara groma to najčešće ima specificiranu naknadu štete od direktnog udar groma, ali zato imamo mogućnost ugovaranja indirektnog udara groma jer suvremena gradnja najčešće smješta elektroormarić dislocirano od osnovne građevine. Prezentiran je također i pojam franšize i podosiguranje i kako se izračunava i određuje isplata štete, ali i još puno više toga," kažu u Udruženju obrtnika Labin.

"Zajednički zaključak polaznika je kako je ova edukacija bila vrlo dobro i korisno uloženo vrijeme u rast financijske pismenosti te da se s nestrpljenjem očekuje nastavak", kažu u Udruženju obrtnika Labin.

Tweet

Posljednje novosti