Zaštita ruralnih i etno zona

Grad će spriječiti da prigradska naselja dobivaju 'slavonska obilježja'

15.02.2023 - 14:46
Ilustracija (foto: Ivica Galović/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Ivica Galović/PIXSELL)

Hoće li i Grad Labin donijeti odluku o zaštiti lokalne i tradicionalne arhitekture, čime će ograničiti da se stambene građevine mogu graditi samo sa kosim krovovima, pitao je vijećnik Mladen Bastijanić (Demokrati) na sjednici Gradskog vijeća.

Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju podsjetila je da su prilikom donošenja Prostornog plana Grada Labina 2004. godine kojom prilikom je napravljena kompletna konzervatorska podloga Grada Labina, pri čemu su evidentirane etno i ruralne zone, kojih ima preko 100. One imaju posebne uvjete gradnje, dok su van toga područja dozvoljeni različiti oblici krovova.

Naglasila je da prema njenom mišljenju nije u tolikoj mjeri problem u obliku krovova, već urbanističko definiranje širenja naselja, a koja su uvjetovana pitanjem vlasništva, što pridonosi da naši ruralni prostori dobivaju 'slavonska obilježja'. Dodala je da će se kroz odredbe Prostornog plana koji je u izmjeni, dodatno postrožiti načini izgradnje upravo u ruralnim i etno zonama.

Tweet

Posljednje novosti