Labin slavi 400. godina zvonika Sv. Justa

Pravi simbol jednog grada je njegov zvonik (video)

2
Loreta Blažina, Sandi Sinožić, Renata Kiršić, Valter Glavičić, vlč. Mirko Vukšić i Julija Miletić
Loreta Blažina, Sandi Sinožić, Renata Kiršić, Valter Glavičić, vlč. Mirko Vukšić i Julija Miletić

Labinska župa Rođenja blažene djevice Marije i Grad Labin ove će godine obilježiti 400. obljetnicu početka gradnje labinskog zvonika Sv. Justa. O programu obilježavanja novinare su 11. svibnja informirali župnik vlč. Mirko Vukšić, gradonačelnik Valter Glavičić, ravnateljica POU Renata Kiršić, Loreta Blažina iz Župnog vijeća te predstavnici sponzora: direktor Valamarove destinacije Rabac Sandi Sinožić i Julija Miletić, direktorica Prodaje u Maslinici Rabac.

Godina Sv. Justa u labinskoj župi počela je prvom pričešću 30. travnja, saznali smo od Blažine i trajat će do početka korizme 12. veljače 2024. Središnja svečanost bit će sveta misa i procesija od župne crkve do zvonika 4. studenoga, a koje će predvoditi novi porečko – pulski biskup Ivan Štironja. Istoga dana će u Narodnom muzeju biti otvorena izložba posvećena Sv. Justu, suzaštitniku labinske župe.

U izradi slikovnica i bojanka o Starom gradu

„U izradi je slikovnica-bojanka 'Blago staroga grada Labina', koja će biti ponuđena učenicima nižih razreda osnovnih škola, ravnatelji su to odobrili, a učenici viših razreda će na satovima likovne kulture obrađivati temu zvonika i staroga grada. Izložba njihovih radova održat će se u drugoj polovici listopada u Gradskoj knjižnici. Također, vjernici laici će se uključiti u ljetni noćni razgled staroga grada tako što će turističkim vodičima pomagati u tumačenju povijesti zvonika i crkve“, objasnila je Blažina u najkraćim crtama ostatak programa.

„Ideja je nastala kad smo u našim dokumentima otkrili da je izgradnja zvonika počela 1623. godine. Kamo god smo sa svojom idejom obilježavanja išli, naišli smo na otvorena vrata i otvoreno srce, i kod gospodina Sandija Sinožića i kod direktora Maslinice Eduarda Lesnika, u Zajednici Talijana, u Turističkoj zajednici i kod ravnatelja osnovnih škola. U suradnji s njima uvidjeli smo da to nije samo duhovni zahvat, nego je povezano s cjelokupnom zajednicom, s njenom poviješću i kulturom“, kazao je župnik Vukšić.

Od župnika smo saznali da je Sv. Just svetac iz 4. stoljeća. Zaštitnik je grada Trsta, a navrh Labina je stajala njegova crkva sa zvonikom do 611. godine kada je srušena dolaskom Slavena. Nova je izgrađena u 10 stoljeću. Zvonik ostaje nakon što je izgrađena sadašnja župna crkva, a izgradnja novog zvonika počela 1623. godine. Išla je sporo jer nalazimo dokument iz 1632. godine o tome da je gradonačelnik kaznio neke građane koji su se, blago rečeno, poslužili materijalom predviđenim za izgradnju zvonika.

Istraživanja o tome kada je zvonik završen i o ostalim otvorenim pitanjima oko njega već su počela, kazala je Kiršić.

„Okosnicu istraživačkog tima čine v.d. voditeljica Narodnog muzeja Olja Višković, kustosica Gradske galerija Stefani Peršić i konzervator Toni Ivetić. Dio podataka koje treba istražiti nalazi se unutar muzeja i župnog arhiva, ali radi sveobuhvatnog, znanstvenog istraživanja trebat će posjetiti i crkve koje nose naziv Sv. Justa, prije sve tršćansku te arhive u Pazinu, Trstu i Zagrebu. Rezultati će biti predstavljeni na izložbi zajedno s slikama i skulpturama Sv. Justa, a nakon zatvaranja dio nje postat će trajni postav muzeja“, objasnila je Kiršić.

Dodala je i da je tema ovogodišnjeg Labinskog uzleta likovnosti zvonik Sv. Justa i Sv. Just.

Obaveza da se sačuva i prenese

„Drago nam je da smo dobili priliku sudjelovati u jednoj tako važnoj manifestaciji. Valamar je dugogodišnji partner lokalne zajednice i putem različite sportske i kulturne projekte radi na stvaranju dodatne vrijednosti. Četiristo godina zvonika Sv. Justa vrlo je važna manifestacija za Labinštinu i kao takva donosi dodatan sadržaj i može biti motiv dolaska. S nestrpljenjem očekujemo njen početak i svakoga ćemo gosta informirati o njenom programu“, kazao je Sinožić.

 „Jako smo sretni što smo dio ovog projekta. Vjerujem da je zaštita kulturne baštine od presudne važnosti ne samo za lokalnu zajednicu , nago i za turiste posjećuju grad i nađu destinaciju. Informirat ćemo goste o pojedinom događanjima iz programa i želimo i buduće sudjelovati u sličnim manifestacijama“, rekla je Miletić.

„Kada smo naš dragi župnik i ja počeli razgovarati o toj temi, shvatili smo da je prejaka da je ne bi obradili na najbolji mogući način. Labinska povijest je bogata i puna simbola, kao što su Labinska republika i Matija Vlačić, ali glavni simbol jednoga grada je njegov zvonik. On je tu bio prije nas i bit će i poslije nas i slat će svoj poruku, zvukovnu i svojom vizurom kojom dominira prostorom; poruku postojanosti, dosljednosti i opstojnosti. Poruka ovih četiristo godina je poruka o kulturi i civilizaciji koju Labinjani baštine i o nečemu što malo tko ima, ali puno više od toga, obaveza da to pametno sačuvamo i pametno prenesemo na sljedeće generacije“, kazao je gradonačelnik Glavičić.

Ovom prilikom je napomenuo da se do kraja godine očekuje građevinska dozvola za rekonstrukciju starogradska jezgre kako bi se početkom 2024. godine počelo s radovima te da se nada će njen dovršetak značiti renesansu staroga grada. Također se prisjetio 60-ih godina prošlog stoljeća kada je došlo do iseljavanja iz Starog Labina te rada na povratku života u starogradsku jezgru.

Konferenciju za novinare vodila je Loredana Ružić – Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću u Gradu Labinu, koja je među ostalim istaknula da predstoji susret labinskog i tršćanskog župnika te de će Zajednica Talijana slikovnicu – bojanku tiskati na talijanskom jeziku kako bi bile podijeljene u Trstu prilikom proslave Sv. Justa. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa