Elis Lovrić otvorila Festival Labina: 'Osjećam se kao čiklamin'

0
'Labina' Elis Lovrić otvara ovogodišnju Labinu
'Labina' Elis Lovrić otvara ovogodišnju Labinu

„Kad sunce zojde zuda svojega brega, sa Stori Labin va muru se gljeda. I ki zno ca misli od cetrtega veka. Kuva je nasa ili ki zno ot kega. Kuva je nasa, mi smo ovdje i hvala svima koji ste me izabrali da budem vaša Labina 2023“, rekla je na početku svog govora Elis Lovrić, domaćica ovogodišnjeg Festivala umjetnosti i tolerancije Labina, koji je svečano otvoren 18. svibnja na Torionu.

Zaštitna boja ovogodišnje 'Labine' je boja ciklame, pa je Elis Lovrić, koja je službeno otvorila Festival, došla odjevena u ciklamu.

„Kada sam kao djevojčica odlazila u školu prolazila sam kroz šumarak u kojem su bile ljubičice, ciklame, mi rečemo čiklamini, i šparuge. To su moje biljke djetinjstva i ja sam večeras odjenuta u ciklamu. Osjećam se kao čiklamin. Umjetnost jer ono što nas spaja, umjetnost radi toleranciju. Zato sam zahvalna da mogu kao glumica, autorica i kantautorica u sebi utjeloviti sve ovo“, rekla je Elis i svečano otvorila 2. Festival umjetnosti i tolerancije 'Labina' 2023.

Svečanosti otvorenja prethodio je zajednički koncert Mješovitog orkestra Umjetničke škole M.B. Rašana i Gradskog orkestra Labin pod ravnanjem maestra Roberta Mikuljana. Moderatorica je bila Amneris Ružić Fornažar, a okupljenima se prva obratila umjetnička direktorica Festivala, njegova duša i srce, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Sonja Damjanović.

Melita Lasek Satterwhite, Sonja Damjanović, Valter Glavičić i Dragana Milošević

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić je u svom govoru podsjetio da je priča o Festivalu 'Labina' započela jednim razgovorom sa Sonjom Damjanović u Pićnu, koja je tada rekla da je Labin nešto posebno i da tu posebnost moraju predstaviti svima.

„Mi smo mali grad, ali imamo nešto što nosimo u sebi i što nesebično pokazujemo drugima i pokušavamo tu dobru volju proširiti i dalje“, kazao je Glavičić dodavši da su za projekt festivala tolerancije partnere pronašli u regiji vrlo sličnoj Istri – Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a podršku su dobili od Istarske županije i Ministarstva kulture i medija RH.

Glavičić je podsjetio i na nedavno priznanje iz Brisela, gdje je Labin u kategoriji malih gradova dobio laskavu titulu grada inkluzivnosti i tolerancije.

U ime Županije govorio je pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, a AP Vojvodinu na 'Labini' je predstavila Dragana Milošević, pokrajinska sekretarica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Program Festivala umjetnosti i tolerancije Labina počeo je dan ranije predstavom Dramske skupine 'Flacius' SŠ Mate Blažine Labin u Malom kazalištu, te izložbom novosadskih i labinskih slikarica u Gradskoj knjižnici. U Kinu Labin odigrana je prva od sedam kazališnih predstava 'Labine', predstava „Sretno“ Cirk pozor teatra iz Zagreba.

Nakon svečanosti otvorenja Elis Lovrić je na Starom trgu izvela svoju pjesmu 'Kanat od mora' uz pratnju zbora labinske Umjetničke škole, a učitelji škole s gostima iz Novog Sada izveli su glazbeni sesion. U Kinu Labin održana je predstava 'Realisti' Teatra EXIT iz Zagreba, jedna od najnagrađivanijih predstava u Hrvatskoj u prošloj godini. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Program Festivala LABINA pogledajte OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa