Večeras Tijelovska procesija od Starog grada do Trga labinskih rudara

0
S prošlogodišnje Tijelovske procesije
S prošlogodišnje Tijelovske procesije

Labinski dekanat danas organizira tradicionalnu procesiju s Presvetim otajstvom. Procesija će krenuti u 18 sati iz župne crkve Crkve Rođenja Marijina, Ulicom 1. Maja spustiti se na Titov trg i dalje, Negrijevom do kružnog toka te Zelenicama stići do 'Centra sv. Josipa' odakle će nastaviti Zelenicama do semafora i potom skrenuti u Ulicu Mate Blažine kojom će stići do svog cilja, župne Crkve Gospe Fatimske na Trgu labinskih rudara gdje se očekuje u 20 sati.

Na tom putu četiri su mjesta molitve: kod Lože na Titovom, u kapeli Gospe Tješiteljice u Negrijevoj ulici, u kapeli sv. Kuzme i Damjana na Zelenicma te u Župnom uredu – 'Centaru sv. Josipa'. Očekuje se sudjelovanje dvjestotinjak vjernika.

U slučaju kiše procesija se odgađa.

„Ovim blagdanom želi se naglasiti stvarna Kristova prisutnost u Euharistiji, tj. realna prisutnost Isusova pod prilikama Kruha i Vina. U svetoj misi događa se misterij – tajna, nama neshvatljiva: kada po svećeniku  koji progovara Isusove riječi, kruh postaje Tijelo Kristovo a vino Krv Kristova. Stoga kršćani dolaze na sv. misu, slušaju Riječ Božju te blaguju Tijelo Kristovo kao duhovnu hranu.

Tijelovska procesija razvila se u 13. stoljeću počevši od Kolna u Njemačkoj pa kasnije po cijeloj Europi…

Također se i u našem gradu Labinu i okolnim mjestima i župama stoljećima održavala Tijelovska procesija. Bila je to čast svim ulicama i kućama pored kojih je prošao Presveti Oltarski Sakramenat, tj. sam Isus Krist. Tom bi se prigodom posebno ukrasila crkva, okitile kuće i ulice kojima bi prolazila procesija, a na poseban način ukrasila bi se četiri, za tu prigodu pripremljena oltara.

Stoga vas, dragi vjernici pozivam, u zajedništvu sa svim župnicima labinskog dekanata, da dođete na Tijelovsku procesiju ove godine sa svojim obiteljima, te povedete i djecu. U procesiji će sudjelovati svi župljani naših župa, ovogodišnji prvopričesnici, krizmanici, ministranti i svi drugi“, poručuje župnik i dekan vlč. Mirko Vukšić. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa