UMJESTO SPALIONICE OTPADA

HEP ima novu ideju: U Plominu bi se proizvodio vodik

0
TE Plomin
TE Plomin

Nakon ideje da se TE Plomin, kada prestane s radom, pretvori u spalionicu otpada, u HEP-u čini se imaju novu zamisao o tome što bi mogli raditi na toj lokaciji nakon 2035. godine, što je planirani izlazak iz pogona sadašnje termoelektrane.

Naime, HEP je ovih dana raspisao natječaj za izradu dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole za solarnu elektranu i elektrolizator za proizvodnju vodika s pripadajućim sustavima na lokaciji TE Plomin.

Kako stoji u obrazloženju javne nabave, „prema okolišnoj dozvoli planirani izlazak iz pogona TE Plomin je 2035. godine, što otvara nove mogućnosti korištenja lokacije“.

 

„S obzirom na trenutne uvjete u elektroenergetskom sustavu, izgrađenost infrastrukture i prelazak na niskougljične izvore energije, predloženo je korištenje lokacije TE Plomin za postavljanje elektrolizatora za proizvodnju vodika s pripadajućim sustavima, te za izgradnju solarne elektrane koja će napajati elektrolizator ili će proizvoditi električnu energiju i prodavati je u mrežu, sve u ovisnosti o trenutačnom stanju na tržištu električnom energijom.

Strategija prostornog razvoja RH predviđa do 2030. godine rekonstrukciju, dogradnju i zamjenu postojećih pogona najboljim raspoloživim tehnikama (povećanje kapaciteta uz minimalne zahtjeve za prostor i okoliš) i povećanje proizvodnog portfelja HEP-a optimizacijom strukture proizvodnje iz postojećih i novih proizvodnih objekata (rad u vršnom režimu, različite tehnologije za skladištenje energije te osiguranje portfelja različitih pomoćnih usluga).

Predviđene tehnologije elektrolizatora i solarne elektrane koje se planiraju realizirati na lokaciji TE Plomin usklađene su s navedenim odredbama strateških dokumenata prostornog razvoja“.

U obrazloženju se dalje navodi da je proizvedeni vodik moguće utilizirati suizgaranjem na postojećem kotlu Bloka 2 ili ubrizgavanjem vodika u plinsku mrežu Plinacra (do max 10%)

Zatim, komprimiranjem vodika i pružanjem usluga prodaje vodika za punjenje kamiona i brodova, punjenjem visokotlačnih baterija za vodik i transport baterija na buduće lokacije potrošnje te proizvodnjom električne energije u svrhu pružanja pomoćnih usluga regulacije frekvencije posebice u gorivim ćelijama. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa