MOREmo brinuti o MORU

Tuga i sreća nakon čišćenja: 'Toliko je toga moralo ostati u moru'

0

Uvala Morti, jedna od onih rajskih uvala, vjerojatno to pomisle mnogi kad je prvi put vide. Uvala s prekrasnom plažom od sitnog kamena i s modrozelenim morem okruženim netaknutom stijenom. Nažalost, i uvala koja je, uz Remac, jedan od najvećih indikatora količina naplavnog otpada na području značajnog krajobraza, i to na kopnu i u moru. Akcija je donijela podvojene osjećaje – sreću jer se prvi put događalo čišćenje podmorja te uvale, a tugu jer je toliko toga moralo ostati u moru jer su prevelike nakupine prošlosti i sadašnjosti."

Ovim je riječima inicijativa Volim Prtlog podijelila svoja razmišljanja na društvenim mrežama uoči same akcije čišćenja podmorja 17. rujna u sklopu projekta kojeg provodi Grad Labin „MOREmo brinuti o MORU!“. I zbilja, gledajući fotografije akcije čišćenja ovog našeg dragulja istočne Istre, najmanje što možemo reći jest da duša plače, a srce boli.

Iznimno naporan, no hvalevrijedan čin čišćenja od strane DPA Rabac (Ronilački klub), koji su dali svoj maksimum u borbi sa svime onime što ih je dočekalo u podmorju.

Podsjetimo, ovaj je projekt Grada Labina vrijedan 44.438,25 eura te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a kroz njega Grad Labin nastavlja sa djelovanjem na području zaštite okoliša, morskog dna i ribljih vrsta.

Upravo je svrha projekta „MOREmo brinuti o MORU!“ očuvanje i zaštita morskog okoliša i obalnih područja na području Grada Labina i FLAG-a Alba te je uz sva čišćenja koja su dosad organizirana, te ono koje će biti organiziranu u listopadu, Grad Labin proveo i edukacije na temu zaštite morskog okoliša kojom su obuhvaćeni učenici OŠ Matije Vlačića Labin, OŠ Ivo Lola Ribar Labin, Srednje škole Mate Blažina Labin.

U sklopu ovog projekta održat će se još jedna akcija čišćenja podmorja, i to akvatorija uz plažu Šeničina 22. listopada i edukacija prodavača, kupaca i posjetitelja labinske ribarnice tijekom listopada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA