Iduće godine čak pet kapitalnih projekta za Labin

2
Valter Glavičić
Valter Glavičić

Među brojnim točkama dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog vijeća Labina bile su i dvije vjerojatno, najvažnije za cijelu godinu. Naime, radi se o zadnjem rebalansu ovogodišnjeg proračuna i prvom čitanju nacrta proračuna za iduću godinu, iz čega se može saznati koji se veći projekti planiraju u narednom periodu.

Rebalans ovogodišnjeg proračuna zapravo je samo usklađivanje kako bi se godina privela kraju i nije doživio neke ogromne izmjene kada se gledaju brojke te je povećanje bilo za neznatnih 0,25%, odnosno na 22.183.355 eura.

Nacrt proračuna za iduću, 2024. otkrio je kako nas očekuju veoma zanimljivi projekti koji će obilježiti 2024. naravno, kako je i sam gradonačelnik Glavičić napomenuo u obraćanju vijećnicima, ove je godine dovršen godinama sanjani dom za starije kao najveća investicija Grada Labina od samostalnosti Hrvatske. Što se tiče doma, on će početkom 2024. primiti svoje prve korisnike i tako staviti točku na i ove investicije.

Predloženi proračun za 2024. vrijedan je ukupno 20.785.259 eura, a čiji rok za amandmane istječe 6. prosinca uz brojne različite projekte, ima više kapitalnih projekata koje je najavio gradonačelnik.

Sportski centar Vinež, vrtić Vinež, rekonstrukcija stare jezgre, Pineta i park Kature..

„Idemo dalje sa izgradnjom sportskog centra na Vinežu, sa izgradnjom dječjeg vrtića na Vinežu, prvom fazom rekonstrukcije starogradske jezgre, sa jednim novim pristupom na koji dosad nismo bili naučeni jer je dosad infrastruktura značila samo beton, ceste i slično. Od ove godine u Labinu infrastruktura znači i izgradnja novog zelenog parka na Katurama i revitalizacija naše Pinete. I to je infrastruktura i jedno pravo zeleno promišljanje o kojem mnogi pričaju i ne rade ništa, a Labin će dobiti ulaz u grad sa predivnim parkom. Od pet glavnih projekata iduće godine, dva se odnose na Pinetu i urbani park Kature i to je najbolji mogući dokaz kako smo svjesni u kojem vremenu živimo i kolike su klimatske promjene koje trpimo.“, naglasio je gradonačelnik.

Sve učestaliji i teži problem - kadrovi

Osim ovih pet spomenutih projekata, gradonačelnik je istaknuo jedan problem sve češće borbe javne uprave, a koji će se morati početi rješavati. Radi se o odljevu kvalitetnih kadrova kako u privatni tako i u javni sektor drugih jedinica lokalne samouprave zbog velikih razlika u primanjima.

„Nikad nismo bili u ovakvoj krizi kadrova i muku mučimo sa time. Gradska uprava i ustanove su „izbombardirane“ tako da će uz sve one navedene projekte najveće ulaganje iduće godine, i biti će poseban amandman gradonačelnika, biti ulaganje u kadrove. Da budem jednostavan, amandman će se odnositi na podizanje plaća zaposlenicima jer ovako dalje ne možemo i ako ovako nastavimo za par godina u Labinu neće ostat ništa. Kvalitetnog kadra kojeg zaista ima, kako bi ostao i opstao, ne bojim se reći, moramo zadržati dizanjem plaća, i to ćemo učiniti. Ne samo u gradskoj upravi nego i u vrtiću i svim gradskim ustanovama jer to je jedini način da živimo.“, istaknuo je gradonačelnik Glavičić.

Nema podizanja poreza na dohodak – plaće rastu

„Iduća će godina bit zaista specifična. Moramo naglasiti kako je super izborna i kako se na nivou države u ovim situacijama donose odluke koje u normalnim uvjetima vjerojatno ne bi. Jedna takva odluka je i ona o ukidanju prireza kojom će gradski proračun biti tanji za 370 tisuća eura. Dana nam je mogućnost dizanja poreza  na dohodak no, za razliku od nekih gradova, odlučili smo kako to nećemo napraviti. Moramo biti svjesni da je upravo ovaj prihod od prireza bio onaj novac koji smo inače ulagali u nadstandarde poput hitne pomoći za što ne dobivamo potporu od strane države. Na račun, reći ću otvoreno, te teške odluke da ne dižemo poreze, već taj manjak nadoknadimo na drugi način, građanima će se od 1. siječnja dignut razina dohotka za iznos od 6% prireza koliko smo ga dosad plaćali. Moramo svi zajedno prihvatit činjenicu da iduće godine iz tog razloga moramo više pazit jer su se cijene svega podigle i ono što je nekad bio metar asfalta više to nije. Da bi uspjeli zadržat standard kakav imamo, gdje smo primjer mnogima i puno šire od Istre morat ćemo svi zajedno uložit još veće napore ", zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija