Labinska cakavica na 29. Sa(n)jam knjige u Istri

0
Kabaret "Vrajža raca". S lijeva na desno: Dario Marušić; Roberta Razzi, Klaudio Ipša, maslinar i vinar; Jasna, supruga Daria Marušića, Boran Kalčić
Kabaret "Vrajža raca". S lijeva na desno: Dario Marušić; Roberta Razzi, Klaudio Ipša, maslinar i vinar; Jasna, supruga Daria Marušića, Boran Kalčić

Sajam knjiga u Puli koji se do 3. prosinca održava u tamošnjem Domu hrvatskih branitelja ove je godine donio i jednu novost - promociju cakavice kroz inovativno voditeljstvo pjesnikinje Roberte Razzi, u njenom prepoznatljivom cabaret stilu.

Radi se o književno-vinskom scenskom nastupu 'Histrokozmos', sajmu unutar sajma, koji ugošćuje renomirane književnike, umjetnike, znanstvenike i vinare, i na jedan inovativan način priča sagu o vinu kroz literaturu, filozofiju, antropologiju i enologiju.

Program je, između ostalog, podržan od Vinistre i Hrvatskog kluba sommeliera, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice grada Pule, a posvećen je velikom eno-gastronomskom znalcu i osebujnom nakladniku i publicistu Franku Lukežu, dok je veliki Sajam posvećen Miroslavu Bertoši, istarskom intelektualcu svjetske vrijednosti.

Roberta Razzi suptilno nas uvodi u taj svijet, kroz educirane, duhovite, ponekad intrigantne razgovore. Uz glazbu Daria Marušića, svestranog glazbenika, solista, utemeljitelja Istranove, istraživača tradicijskog pjevanja u Istri i dobitnika Porina i stihove na cakavici, uz vrhunska vina i sjajne sugovornike, program je naišao na veliki odaziv publike.

Inicijativom organizatora Sajma, labinska cakavica ovdje je doživjela svoju renesansu. Robertinim stihovima, uz glazbu Daria Marušića, tjednima prije otvorenja Sajam se najavljivao na labinskoj cakavici, da bi nakon otvorenja, u okviru programa Histrokozmosa, ponovno slušali cakavicu kroz poeziju Roberte Razzi.

...Šloveka više ni
Krijonca je na pezo zlota
Tamo kamo nebo tice more
Tamo so oblaki
Tamo je živeh
Tamo so vrota....
(iz pjesme posvećene Franku Lukežu)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija