Fotonaponskom elektranom na krovu do manjih troškova u 'Samačkom'

04.12.2023 - 13:35
Samački  hotel
Samački hotel

 Početak tjedna donio je izvrsnu i pozitivnu priču kojom se kroz zanimljiv projekt Grada Labina osiguravaju nova bespovratna sredstva. Iako iznos to možda ne govori, zasigurno poruka, simbolika, i u konačnici, kvaliteta i dugoročna isplativost ovaj projekt čine jednim od posebnijih.

Naime, Grad Labin prijavio se je na nedavno otvoren poziv IRENA-e, Istarske Regionalne Energetske Agencije za donaciju Glavnog projekta integrirane fotonaponske elektrane za potrebe ranjivih skupina.

Za ovaj Poziv Grad Labin kandidirao je zgradu na adresi Katuri 17, odnosno zgradu poznatiju kao „Samački hotel“ kojeg u velikoj mjeri koriste korisnici Socijalnog programa Grada Labina.

Ovim projektom IRENA d.o.o. izradit će i donirati Gradu dva Glavna projekta kojima će se stvoriti preduvjeti za montažu fotonaponskih elektrana na krov ove zgrade, a koje bi služile za potrebe drugog i trećeg kata zgrade kojima se koriste upravo gore spomenute skupine naših sugrađana. Vrijednost projekata procijenjena je na ukupno 3.000 eura.

„Zanimljiv projekt kojim nastavljamo razvijati zelene politike, a ujedno dodatno ulažemo u podizanje standarda korisnicima Socijalnog programa. Troškovi koje za korisnike programa inače snosi Grad, ugradnjom foto panela značajno bi se smanjili i ta bi se količina sredstava mogla uložiti u nešto drugo. Vjerujemo kako je upravo ovo jedan od kvalitetnijih primjera razmišljanja kojim nastavljamo graditi zeleniju budućnost i na svim poljima postupno smanjivati troškove energije. Tim više što je u Samačkom upravo električna energija jedini način grijanja i hlađenja“, istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Izvidom lokacije i prema preporuci projektanta, uzevši u obzir površinu krova, postojeća zasjenjenja i veći broj mjernih mjesta, zaključeno je da najbolje rješenje da se projektiraju dvije manje fotonaponske elektrane. Ova preporuka se temelji na činjenici da dva kata koja se koriste kao smještaj ranjivih skupina građana imaju odvojena brojila i tehničko rješenje s dvije zasebne fotonaponske elektrane bi omogućilo smanjenje troškova svim ranjivim korisnicima.

Tweet

Posljednje novosti