Grad Labin

Proračun za 2024. veći od 20 milijuna eura jednoglasno usvojen

22.12.2023 - 12:41
Gradonačelnik Valter Glavičić
Gradonačelnik Valter Glavičić

Na ovoga tjedna održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina, posljednjoj u ovoj godini, jednoglasno je usvojen najvažniji dokument za funkcioniranje jedne sredine, gradski proračun za 2024.

Proračun iznosi 20.785.259 eura i uz pet kapitalnih projekata koje je gradonačelnik i posljednji put spomenuo poput obnove starogradske jezgre, sportskog centra na Vinežu, obnove Pinete i realizaciji urbanog parka Kature, snažno je naglašena briga o ljudima, odnosno njihovo zadržavanje. Upravo je to i najvažniji kapitalni projekt za što je i sam gradonačelnik predao amandman te su iznosi u proračunu znatno povećani. Radi se o povećanju plaća djelatnika gradske uprave, proračunskih korisnika POU Labin i Gradske knjižnice Labin te dječjeg vrtića Pjerina Verbanac.

Upravo je to povećanje značajno jer se djelatnicima Grada, POU Labin i Gradske knjižnice bruto osnovica diže 7,5 posto dok se djelatnicima vrtića ista diže značajnih 12 posto..

Nakon jednoglasnog usvajanja, vijećnicima se obratio i gradonačelnik Valter Glavičić zahvalivši na potpori proračunu.

„Prihvatili smo tri amandmana oporbe i drago mi je da smo još jednom pokazali kako svi zajedno možemo surađivati. Upravo na tom tragu, reći ću da ćemo kroz tri mjeseca sigurno imati rebalans kojim ćemo dodatno podignuti iznos proračuna i možda tako donekle prihvatit neki od amandmana, ali da riješimo polovična ulaganja kako je predloženo već potpuna. Konkretno tu mislim na dvoranu OŠ Matije Vlačića za što i sutra imamo press konferenciju te ćemo s tvrtkom Carel potpisati ugovor o vrijednoj donaciji za tu namjenu čime je na neki način prihvaćen još jedan amandman vijećnice Katarine Filipović.

Slijedi nam vrlo izazovna i važna godina iz par razloga. Početkom veljače otvaramo Dom za starije te ćemo imati te dvije stavke, Dom za starije i plaćanje kredita te ćemo morati mudro pratiti troškove. S druge strane, otvara se i Fond za pravednu tranziciju koji će vjerujemo donijeti najveći pojedinačni projekt što se tiče bespovratnih sredstava, a kao preduvjet pripreme danas smo prihvatili i amandman kojim rješavamo projektiranje Velikog kupatila za što već imamo i riješen projekt statike. Rudarska ostavština tako će postati jedan novi kreativni centar, HUB jedna inačica poduzetničkog inkubatora. To su sve stvari koje vesele i stvari koje će gurati ovaj grad naprijed. Ali reći ću javno još jedan podatak koji sam zadnji put naglasio da bude do kraja jasno.

Amandman gradonačelnika kojim dižemo plaće djelatnicima u gradskoj upravi, pučkom učilištu, knjižnici i dječjem vrtiću nešto je u što sam svaki dan sigurniji da je ispravan put. Čuvajmo naše ljude, čuvajmo jedan drugoga jer to je ključ i za 2024. ali i za dalje. Svi projekti su lijepi i jaki i guraju Labin naprijed, ali ako ne brinemo jedni o drugima, promašili smo cijeli smjer i to je najvažnije“, zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji se vijećnicima obratio nakon usvajanja proračuna i posebno zahvalio.

Upravo o ulaganju u OŠ Matije Vlačića koje je gradonačelnik najavio jučer je održana konferencija za medije gdje je tvrtka Carel potpisala s Gradom ugovor kojim će donirati čak 20 tisuća eura za namjenu obnove dvorane te će time znatno pripomoći ovu investiciju vrijednu čak 125 tisuća eura.

Tweet

Posljednje novosti