Glavičić odgovorio na pitanje Filipović

Evo u kojoj je fazi realizacije šest zanimljivijih gradskih projekata!

0
Katarina Filipović i Valter Glavičić
Katarina Filipović i Valter Glavičić

Na protekloj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Valter Glavičić podnio je izvješće o svom radu u drugoj polovici prošle godine, ali o stanju šest najzanimljivijih gradskih projekata govorio je već na aktualnom satu odgovarajući na pitanje vijećnice Katarine Filipović iz SDP-a.

„Budući da vam je drugi mandat već pri kraju, a planirate otići u Sabor zanima me, što je s projektima koje ste najavljivali, a nisu još realizirani? Zanima me u kojoj fazi su ti projekti, koji su koraci učinjeni za njihovu realizaciju i jesu li učinjeni neki koraci vezani za te projekte?

Podsjetit ću vas koji su su to projekti koje ste obećali: rekonstrukcija starogradske jezgre, lukobran, obnova zgrade kina, obnova zgrade škole u Ripendi, žičara, pješačka zona u ulici Zelenice, obnova Pinete, aglomeracija, garaža ispod gila, garaža u Rapcu. Također bih imala prijedlog da se na dječjem igralištu na Gilu postavi podloga“, rekla je Filipović za govornicom.

Starogradska jezgra

„Starogradska jezgra je vrlo kompleksan projekt s velikim financijskim iznosom i stoga smo odlučili da ga podijelimo u etape, pa smo izmijenili idejne projekte i dali zahtjev za novu lokacijsku dozvolu kako bismo mogli imati građevinske dozvole po etapama. Vjerujem da će ta izmjena lokacijske dozvole biti gotova ovaj tjedan i nakon toga idemo u po građevinske dozvole. Želim reći da je projekt strahovito skup i Grad Labin nema kapacitet da to sam riješi. Nadam se da ćemo potegnuti novac iz državnog proračuna i uspjeti nešto dogovorit s Hrvatskim vodama. Svi 'papiri' su spremni i nadam se da ćemo to uspjeti odraditi nakon parlamentarnih izbora“, rekao je gradonačelnik na tu temu.

Lukobran

„O projekt izgradnje lukobrana u Rapcu imam glavni projekt i izmjenu i dopunu građevinske dozvole, vrlo brzo dolazi novi natječaj Ministarstva mora i vjerujem da ćemo doći na red. Sami ga nećemo moći napraviti jer košta između 15 i 20 milijuna eura. Pomoći će i Istarska županija, ali pulski lukobran ima prednost“, rekao je Glavičić.   

Obnova zgrade kina

O obnovi zgrade Kina, točnije rečeno Pučkog otvorenog učilišta stanje je isto kao i s lukobranom: dokumentacija je spremna, čeka se novi natječaj ministarstva.

„Na prošlom natječaju nismo prošli jer se tražilo da unutra bude samo jedna djelatnost, a im imamo odgojno-obrazovnu i kulturnu. Morat ćemo to razvrstati i probati na nekom drugom natječaju“, objasnio je gradonačelnik. 

Pješačka zona Zelenice

Uvjet za stvaranje pješačke zone Zelenice je izgradnja zaobilaznice, bilo zapadne Lidl – Tonci, bilo istočne Konzum – cesta za Rabac.

„Kod zaobilaznice Lidl – Tonci je veliki problem povrat imovine, puno veći od financija. Pokušat ćemo u razgovoru s Hrvatskom cestama pronaći neko rješenje, možda zaobilaznicu od Konzuma do ceste u Rabac“, rekao je gradonačelnik. 

Obnove Pinete   

"Javna nabava je u tijeku, imali smo dva- tri produženja zbog puno upita potencijalnih izvoditelja usluga. Nadam se da ćemo za dvadesetak dana potpisati ugovore, a onda možemo razmotri hoćemo s radovima početi prije ljeta ili nakon turističke sezone“, objasnio je Glavičić.  

Žičara

Projekt žičare ostaje čekati povoljnija vremena jer je gradonačelnik rekao: 'Pogledajte žičaru Zagrebu: 11 milijuna eura kredita, tri milijuna eura održavanje. Grad Labin si tako nešto u ovom trenutku ne može priuštiti. Probali smo putem Fonda za pravednu tranziciju, ali nismo prošli na natječaju.“ 

Garaže u Rapcu i Starom gradu

„U tijeku je izmjena prostornog plana i nakon toga i novi urbanistički plan uređenja Rapca. Nakon toga imat ćemo definirane sve stari potrebne za izradu prostorno planske dokumentacije. Što se tiče parkirne zgrade na Đilu i igrališta na krovu, imamo idejno rješenje, treba napraviti glavni projekt, sagledati troškove i vidjeti je li bolja investicija Grada ili neka privatna investicija“, odgovorio je gradonačelnik Valter Glavičić.(Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa