Šokantna objava

Načelnica Raše Glorija Paliska podnijela ostavku!

0
Glorija Paliska
Glorija Paliska

Glorija Paliska više nije načelnica Općine Raša, ostavku na tu dužnost podnijela je 2. travnja. S građanima općine Raša oprostila se priopćenjem kojega prenosimo u cijelosti.

„Građanke i građani Općine Raša, obraćam Vam se ovim priopćenjem kako bih Vas obavijestila da sam danas završava moja dužnost s obzirom na to da sam podnijela ostavku na radno mjesto Općinske načelnice Općine Raša. Razlozi su osobne naravi.

U proteklom vremenu prošli smo zajedno mnoge lijepe i ponosne trenutke kroz brojna događanja i manifestacije diljem Općine, kroz brojna druženja koja su priredili naši mještani, razne udruge, naši osnovnoškolci i vrtićarci.

Kapitalni projekti

A kapitalni projekti koje smo ostvarili u tom razdoblju svima nama su na ponos.

Bilo da se radilo o obnovi zgrade dječjeg vrtića, bilo da se radilo o kompletnoj obnovi škole za naše osnovnoškolce ili da se radilo o otvaranju knjižnice na centralnom trgu u Raši.

Posebno zadovoljstvo bilo mi je na početku prvog mandata odreći se šest plaća kako bi se mogle urediti prostorije za prvu jasličku skupinu u raškom vrtiću.

Radovali smo se obnovljenim igralištima u Raši, Koromačnu, Viškovićima, Bečićima, Barbićima, Zartinju, Letajcu, Kunju, koje trebamo čuvati bolje nego što smo ih čuvali dosada.

Radosno smo uređivali i opremali društvene domove u Barbićima, Brgodu, Koromačnu i Sv.Bartolu. S ponosom smo dočekali dovršetak izgradnje vodoopskrbe na našoj obali od Sv.Marine, preko Crni i Drenja do Ravni, kao i izgradnju široke pješačke staze, uz samo more.

Mali sustavi odvodnje napravljeni su za naselja Zartinj, Topid, Letajac i Sv. Bartol. Prekrasan pogled se sada prostire uređenom i obrađenom Raškom dolinom. Uredili smo i proširili posljednja počivališta na Skitači i Sv.Lovreču, gdje smo izgradili novu mrtvačnicu.

Radili smo mnoge druge stvari – povisili smo iznose za stipendije, povisili naknade  roditeljima novorođene djece, osigurali sredstva roditeljima na početku školske godine za udžbenike i školski pribor, obnovili smo dimnjak raške toplane, ishodovali građevinsku dozvolu za obnovu bazena, izgradili lučicu na Trgetu.

Iz Vodovoda Labin je ovih dana stigla lijepa vijest da je Etapa 1 Aglomeracije Labin-Raša-Rabac prijavljena na natječaje Strukturnih fondova za koheziju, što predstavlja veliki iskorak u ostvarenju toliko očekivanog projekta.

Očuvanje rudarske baštine

Zadnjih se godina puno radilo u području očuvanja bogate rudarske baštine i ostavštine. Prvenstveno se to odnosi na opremanje i otvaranje mini muzeja Kovarska kuća ARSIA sa suvenirnicom, gdje se mogu naći raznovrsni proizvodi posvećeni rudarstvu.

Uređenje i stavljanje rudnika Karlota u funkciju spremnog za posjetitelje spada u poseban način odavanja počasti svim našim rudarima, našim precima na čijem je teškom radu i muci nastala Raša. Posebno je dirljivo što smo to uspjeli napraviti za 30. rođendan Općine Raša. Projekt je krenuo, u samom je začetku i trebat će još dosta truda i rada do dostizanja željenog statusa.

Obilježavanjem i komemoriranjem rudarske tragedije u Raši, čuvamo sjećanja na prošlost kroz koju smo ostvarili brojne prekogranične projekte, uz podršku labinske Zajednice Talijana. A tekovine antifašističkih vrijednosti čuvamo kroz sjećanja i obilježavanja nemilih događanja u naseljima Barbići i Kunj.

Manifestacija „Raška noć“ je, pak,  postala nadaleko poznata. Ugostili smo Petra Grašu, pok. Massima Savića, Halida Bešlića, Maju Šuput, Let 3, Damira Urbana, Zabranjeno pušenje, festival MIKa, Zijaha Sokolovića i druge.

No, bilo je i teških trenutaka. Itekako teških.

Plakali smo zajedno tog jutra kad je gorio krov kinodvorane na trgu u Raši. Plakali smo zajedno i tog jutra kad se ogromna crna plahta pojavila u moru na Trgetu i prekrila cijeli Raški zaljev. Plakali smo zajedno tog dana kada je tuča, a kasnije i poplava napala Rašu.

Mnogo toga smo napravili. A mnogo toga treba još napraviti. I uvijek će biti tako. Jer lokalna uprava nikad ne miruje. Ona prati život i zato je uvijek u pokretu i u promijeni. I tako to treba biti.

Općina Raša stala na noge

Čini mi se važnim reći da je proteklom razdoblju Općina Raša dobila dragocjen status Općine – prijatelja djece. Takav status ima samo 20-ak općina diljem zemlje. Mnogobrojni uspjesi djece u školi potvrđuju status. Uspjesi raške dramske skupine su posebno lijepa priča. A razni sportski rezultati daleko premašuju granice naše županije.

Također, važno je reći da je u proteklom razdoblju Općina Raša stala na noge, stabilne noge. Iz Općine koja je praktički bila korak do bankrota, uspjela je doći do bezuvjetnog mišljenja revizije o svom poslovanju.

Ovdje prvenstveno želim veliku zahvalu uputiti vrijednim djelatnicima Uprave na čelu s Pročelnikom.

Veliku zahvalu na svesrdnoj podršci svih ovih godina upućujem vijećnicima vladajuće opcije na čelu s Predsjednikom Općinskog vijeća. Brojni su sati rasprave i promišljanja iza nas. I zato hvala na tome.

Veliku zahvalu na izuzetno dobroj suradnji upućujem članovima Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice Općine Raša. I to je jedna priča nastala iz pepela nerada, a podignuta je na zavidnu razinu. Velika zahvala na tome ide dosadašnjem direktoru ureda Turističke zajednice, a novoj direktorici čestitam i želim puno uspjeha u radu.

Zahvaljujem svim svojim kolegicama načelnicama, kolegama načelnicima i gradonačelnicima na suradnji. 

Zahvaljujem svim gospodarstvenicima, kao i svim predstavnicima civilnog i vjerskog društva, na odličnoj suradnji tijekom svih ovih godina.

Zahvaljujem se predstavnicima medija na korektnoj suradnji

Zahvala građanima

I na kraju, velika zahvala ide Vama, građanima Općine Raša, na povjerenju koje ste mi dali u tri mandata  i na zajedničkom putu dugom 15-ak godina.

Zahvaljujem svima Vama koji ste me znali zaustaviti na trgu da me samo nešto pitate, i Vama koji ste me zaustavljali u trgovini, u frizerskom salonu i sličnim mjestima.

Zahvaljujem na podršci, svim pitanjima, komentarima, pohvalama i prijedlozima,  kao i na kritikama, prozivanjima, prosvjedima, peticijama.

Sve su to sastavnice koje su obogatile moj profesionalni put na radnom mjestu Općinske načelnice Općine Raša na koji sam jako ponosna i koji sam obavljala s velikom radošću u srcu.

Veliki Theodore Roosevelt je jednom rekao: „ Učini ono što možeš, sa onim što imaš, tamo gdje jesi.“

E, pa tako je to bilo kod mene.

Budućoj načelnici ili načelniku Općine Raša želim puno uspjeha na ovom radnom mjestu, da voli Općinu Raša i da je vodi samo naprijed, nikako ne nazad.

SRETNO svima!“, stoji u priopćenju Glorije Paliska.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa