U Carel Adriaticu potpisan prvi Kolektivni ugovor

0
Raffaele Rossi i Marina Cvitić
Raffaele Rossi i Marina Cvitić

Potpisivanje prvog kolektivnog ugovora u društvu Carel Adriatic obavljeno je 16. travnja. U ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ugovor je potpisao sindikalni povjerenik Aris Horozović, a u ime Carel Adriatica član Uprave i voditelj operacija Raffaele Rossi. Tim povodom, Carel Adriatic uputio je medijima zajedničko priopćenje te tvrtke i SIKD-a.

"Nakon što je u studenom prošle godine osnovana podružnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, odmah je započela suradnja usmjerena na obuhvat ključnih potreba i prava zaposlenika. Potpisivanjem Ugovora, Carel Adriatic i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije jasno pokazuju svoju posvećenost radničkim pravima i dobrobiti te osiguravaju daljnji napredak i prosperitet za sve zaposlene", objavili su iz Carel Adriatica u zajedničkom priopćenju.

Ovaj ugovor donosi niz pogodnosti za zaposlene koje će dodatno unaprijediti njihovo radno iskustvo u smislu povećanja plaća, uvjeta rada i dobrobiti. Najvažnije novosti uključuju: za radna mjesta u proizvodnji definiranje plaća prema razinama u skladu s evaluacijom znanja i uspješnosti. Povećanje mjesečnog bonusa, dodatak na plaću za lokalno stanovništvo, povećanje naknade za prehranu, povećanje dana plaćenog dopusta za važne osobne potrebe poput npr. sklapanja braka, uvođenje jubilarnih nagrada kao priznanje za lojalnost i predanost, uvođenje otpremnina za odlazak u mirovinu i druge.

U Upravi Društva zadovoljni su postupkom pregovaranja te ističu da su otvorena komunikacija i konstruktivni dijalog bili ključni elementi tijekom ovog procesa. Iskreno zahvaljuju svima na angažiranosti te vjeruju u nastavak uspješne suradnje.

Izjavu povodom potpisivanja dala je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije:

"Potreba za sindikalnim organiziranjem radnika proizlazi iz potrebe radnika za poboljšanjem materijalnih prava i uvjeta rada, odnosno radi promicanja interesa članova sindikata. To je moguće samo kroz kolektivno pregovaranje. Carel Adriatic je pravi primjer koji pokazuje da se sindikalnim organiziranjem i kolektivnim pregovaranjem mogu promicati interesi radnika. Svega nekoliko mjeseci od sindikalnog organiziranja radnika u Carel Adriaticu, 16. travnja sklopljen je Kolektivni ugovor kojim smo uredili prava i obveze radnika i poslodavca u ovom Društvu", kazala je Cvitić i dodala:

"Moramo opet naglasiti da je Uprava Društva prihvatila Sindikat kao pravog socijalnog partnera, te da je u kolektivne pregovore ušla u dobroj vjeri, a sami su se pregovori odvijali u pozitivnoj atmosferi uz međusobno razumijevanje i uvažavanje. Stoga ne čude ni rezultati samih pregovora, koji su polučili povećanjem ukupnih primanja radnika od najmanje 70 eura a ovisno o složenosti poslova i doprinosu radnika i više. Osim toga, Kolektivni ugovor radnicima jamči dugoročnu sigurnost, Društvu stabilnost i mir, a ujedno predstavlja najveći doseg socijalnog dijaloga i uvažavanja socijalnih partnera.", piše u zajedničkom priopćenju Carel Adriatica i SIKD-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa