Labinski srednjoškolci montirali solare na Samački!

0

Nedavno su Gradu Labinu putem IRENA-e odobrena sredstva za izradu dva glavna projekta za montažu solarnih panela na zgradu poznatiju kao „Samački hotel“ kao i 100%-tni iznos bespovratnih sredstava putem IRENA-e za postavu jedne fotonaponske elektrane na krovu navedene zgrade.

Ovim projektom osigurana su nova bespovratna sredstva koja možda više od samog iznosa vrijednosti projekta donose jednu humaniju priču kojom će se za korisnike nužnog smještaja u Samačkom osigurati ovaj tip obnovljivih izvora energije ali i dugoročno isplativ.

Ovoga tjedna IRENA uz suradnju Grada Labina održava Dane zelene i plave energetske tranzicije te u sklopu istih održan je edukacijski program u kojem sudjeluju učenici Srednje škole Mate Blažina te su sudjelovali u višednevnoj i potpunoj montaži fotonaponske elektrane na krovu Samačkog hotela.

Ovaj projekt dio je programa „Borbe protiv energetskog siromaštva“ i edukacije „Kids can do it“ koje je IRENA objedinila kako bi dala doprinos ugradnji solarnih elektrana za potrebe ranjivih skupina te istovremeno promovirala zanimanje monter i instalater fotonaponskih sustava.

Danas je montaža pri samom kraju i učenike su posjetili novinari pulske TV NOVA-e kao i predstavnici IRENA- e te gradonačelnik Valter Glavičić.

„Ovo je prostor koji mora imati svaki grad, kao što svaki grad mora brinuti o svojim ranjivim skupinama. Troškovi energije koje kao Grad snosimo za korisnike nužnog smještaja ovim projektom bit će smanjeni i do 80%, a taj će novac biti usmjeren u neke druge socijalne potrebe. Velike zahvale i ekipi iz IRENA-e na kooperativnosti i realizaciji ovog projekta, odnosno prve elektrane. Velika pohvala i učenicima Srednje škole Mate Blažina kao i njihovim mentorima koji su se uključili u ovu akciju te usvojili dodatna praktična znanja o funkcioniranju ovakvih sustava elektrana. Radi se o mladim ljudima koji će danas, sutra biti glavna pokretačka snaga ovog grada.“ – istaknuo je Glavičić.

Podsjetimo, ukupno će se postaviti dvije elektrane koje će služiti za potrebe drugog i trećeg kata zgrade kojima se koriste upravo socijalno ranjive skupine građana, a drugu planiranu elektranu i troškove njezine nabave i postavljanja snosit će Grad Labin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa