Rasprava na vijeću

Dragi problemi Općine Kršan: Više djece nego mjesta u vrtiću

0
U Dječjem vrtiću "Kockica" Kršan
U Dječjem vrtiću "Kockica" Kršan

Liječnik koji se doseli u općinu Kršan ima osigurano besplatno mjesto za svoje dijete u Dječjem vrtiću „Kockica“ Kršan. Ne samo liječnik, nego i svaki djelatnik iz zdravstveno – socijalnog sustava. Tako proizlazi iz Odluke o mjerilima upisa u Dječji vrtić „Kockica“ Kršan i Odluke o mjerilima za naplatu usluge Dječjeg vrtića „Kockica“ Kršan koju su vijećnici usvojili na sjednici 25. travnja.

Ova mogućnost izazvala je prigovore Silvana Uravića (SDP) i Borisa Rogića (NL Romana Carića) koji se pitaju kako nekom žitelju općine objasniti da prednost upisa u vrtić koji je građan za njegovu djecu, ima netko tko dolazi izvana.

Kako je objasnio načelnik Roman Carić, ova odredba proizlazi iz Programa za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije kojega je Općina potpisala.

„Sve jedinice lokalne samouprave potpisale su ovaj dokument i tako se obvezale da će djelatnicima iz ovog sektore ponuditi neke pogodnosti: stan, stipendiranje, sufinanciranje troškova ili slično. Ova mogućnost je naš obol tom Programu“, objasnio je Carić.

Na sjednici je govorila i predstavnica roditelja djece upisanih u „Kockicu“ Ana Vuksan te direktorica vrtića Irena Bašić.  

Vuksan smatra da je pojam radnika u zdravstveno – socijalnom sustavu prilično širok, ali glavne primjedbe roditelja bile su usmjerene na pojam „boravište“ u mjerilima upisa jer smatraju da otvara mogućnost manipulacije te na način bodovanja. Bašić je odgovorila da pojam „boravište“ proizlazi iz zakona te da se sustav bodovanja nastojalo učiniti što je moguće pravednijim te napomenula da se on primjenjuje samo ako ima više djece od raspoloživih mjesta u vrtiću. Podsjetimo se, lani je prvi put ostalo neupisano 13-oro djece.

Rješenje bi, dakle bilo proširenje kapaciteta vrtića i Općina se već sprema za to: načelnik Carić je za 9. svibnja najavio tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o zaduživanju za proširenje „Kockice“. Zahvat je vrijedan oko milijun eura, a država je već odlučila sufinancirati ga sa 170 tisuća eura. Također, informirao je načelnik vijećnike, gotov je idejni projekt proširenja Područnog odjeljenja u Potpićnu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa