Otvorena izložba 'Drugost'

'Uvijek smo bili drugačiji, to znaju i izvan naših granica' (foto)

1
Gradonačelnik Valter Glavičić otvorio je izložbu
Gradonačelnik Valter Glavičić otvorio je izložbu

U subotu, 29. lipnja svečano je otvorena izložba Drugost/Otherness u autorskom konceptu kustosice Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Marte Radman.

Drugost tematizira sve ono što se smatra drugim, marginaliziranim, čime se autorica odlučila usmjeriti na pronalaske drugačijih narativa unutar poznatih i dosad neizlaganih djela iz vrijednih zbirki Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Fenomen sagledava kroz prizme društvenih preduvjeta, umjetnika i njihovog rodnog i spolnog identiteta kroz problematiku feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQI+ teorije. Ova svakako nekonvencionalna izložba promatra djela ključnih nacionalnih umjetničkih figura počevši od 19. stoljeća drugačijim pogledom.

U Gradskoj galeriji Labin izloženo je tako 26 djela iz fundusa NMMU autora koji su povezani s Istrom kao Goranka Vrus Murtić, Milena Lah i Josip Diminić, ujedno jedini labinski umjetnik zastupljen u zbirci NMMU, te nacionalno važni umjetnici poput Miroslava Kraljevića, Antuna Masle, Ruže Meštrović, Milivoja Uzelca, Frane Kršinića, Ivana Kožarića, Nives Kavurić Kurtović, Bele Čikoš Sesija i dr.

Suradnja s Forumom datira iz 1970-ih godina

„Posebno smo ponosni što smo kao institucija mogli zadovoljiti tehničke i logističke preduvjete za ugošćavanje ovako vrijedne i značajne izložbe u Gradskoj galeriji Labin, a suradnja će se nastaviti i u narednim godinama obzirom da je potpisan trogodišnji ugovor s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti što predstavlja značajan iskorak  u radu Galerije i programskim smjernicama, a koje su relevantna međuinstitucionalna (međumuzejska) suradnja, prezentacija suvremenih umjetnika i produkcija vlastitih (kustoskih) koncepata. Posebno veseli u ovoj obljetničkoj godini i ponovno započeta suradnja sa zagrebačkom Galerijom Forum s kojom je labinski likovni krug i Narodni muzej Labin surađivao tijekom 1970. i 1980. godina.“, izjavila je Renata Kiršić Veselica, ravnateljica Učilišta.

Kustosica Marta Radman srdačno se zahvalila publici i organizatoru na gostoprimstvu već drugu godinu za redom u Gradskoj galeriji Labin kao i na prepoznavanju koncepta izložbe. Zahvale idu i ravnatelju NMMU Branku Franceschiju na pruženoj potpori i povjerenju. Izložba Drugost izlagana je ove godine u Križevcima, a netom je otvorena i u riječkoj galeriji Kortil, a u Labinu ostaje otvorena do 31. kolovoza.

Zamjenik župana Tulio Demetlika prigodno je govorio o počecima osnivanja Gradske galerije i njenoj važnosti za labinsku kulturu koju županija prati duži niz godina kroz pružanje podrške u realizaciji izložbenog programa. Zahvalio se i županijskom pročelniku Vladimiru Torbici što prepoznaje nastojanja labinske galerije u postizanju kvalitete i strateških ciljeva u razvoju županijske kulture.

Glavičić: Ponosno nosimo titulu europske prijestolnice uključenosti

Čast da otvori izložbu pripala je labinskom gradonačelniku Valteru Glavičiću koji je izjavio: „Moramo biti ponosni na činjenicu da smo uspjeli u Labinu izložiti ovako vrijedna dijela i da naša publika može u njima uživati. Uvijek smo bili drugačiji, to ne kažemo samo mi, to znaju i izvan naših granica. Poštovanje različitosti i uvažavanje dalo nam je i vrijednu europsku nagradu te ponosno nosimo titulu europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti u 2023. kao jedini predstavnik gradova iz Hrvatske. Činjenica da izložba koja progovara o svemu što je drugo, drugačije gostuje upravo kod nas daje nam obavezu da nikad ne posustanemo u našim nastojanjima koliko god da teško bilo.“

Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu onemogućen djelovanjem u vlastitom prostoru posljedicom potresa, otvorio je vrata svoje čuvaonice gostujućim tematskim izložbama u suradnji s odabranim muzejsko-galerijskim ustanovama diljem Hrvatske donoseći time vrijedna djela nacionalne povijesti umjetnosti izvan metropole.

Izložba je posjetiteljima dostupna do 31. kolovoza u radnom vremenu Gradske galerije Labin, a bit će popraćena edukativnim programom za građanstvo i besplatnim stručnim vodstvima. Program Gradske galerije Labin realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost. (Foto: Katarina Franković/POU Labin)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa