Pogledajte veliku fotogaleriju s vježbi iz projekta Cicero

0
Na potpisivanju memoranduma između Grada Labina i Unije općina Pratiarcati
Na potpisivanju memoranduma između Grada Labina i Unije općina Pratiarcati

Sredinom mjeseca lipnja Labin je bio zanimljivo poprište zajedničkih prekograničnih vježbi sustava civilne zaštite Hrvatske i Italije, kojom prilikom su se predstavila znanja i vještine ovih naših junaka svakidašnjice, a sve u sklopu projekta CICERO / Croatia-Italy Civil protEction collaboRatiOn, kojeg provodi Grad Labin u partnerstvu sa Zajednicom općina Pratiarcati iz talijanske regije Veneto.

Nositelj vježbi je Javna vatrogasna postrojba Labin te su razvijeni različiti scenariji zajedničke obuke, kako bi talijanski i hrvatski pripadnici civilne zaštite izmijenili razna znanja i umijeća, svaki iz svog djelokruga rada, a sve u svrhu uspostave zajedničkih protokola u slučaju prirodnih katastrofa.

Od gašenja požara do Tirolske tračnice

Jutro u Parku skulptura Dubrova započelo je vježbom spašavanja unesrećenih osoba iz provalije te gašenja šumskog požara, da bi se potom u amfiteatru „Dolac“ izvela vježba spašavanja sa speleo i alpinističkom opremom, izradom tzv. „Tirolske prečnice“. Osim toga, zemaljske snage imale su potporu i iz zraka; vježbi se pridružio izviđački zrakoplov iz Aero kluba Vrsar, kojim je upravljao Serđo Kokot, inače naš umirovljeni vojni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zajednička obuka na rudarskom tornju Šoht također je bila veoma atraktivna te su se izvela tri različita scenarija spašavanja unesrećene osobe s visina. Različite metode spašavanja demonstrirali su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Labin, gorski spašavatelji iz HGSS Stanice Istra te SIRE team iz Italije (Squadra Intervento Recupero Emergenza).

Osim vježbi, posjetitelji su imali priliku upoznati se sa svim vozilima naših hitnih službi, njihovom opremom, saznati sve o njihovom djelovanju, kao i načinu funkcioniranja vatrogasnog operativnog centra čiji je rad simuliran u stožernom vozilu VZIŽ-a, a iskušali su se i u gašenju požara ručnim vatrogasnim aparatom i načinima pružanja prve pomoći.

Sve snimano iz zraka

Sve su se vježbe i snimale iz zraka, odnosno pomoću bespilotne letjelice, obzirom da je u tijeku bila i zajednička obuka za upravljanje dronom te su zainteresirani prošli i teorijski i praktični dio.

Kako bi se osnažila suradnja između partnera i nakon završetka ovog EU projekta, potpisano je i svojevrsno pismo suradnje, odnosno Memorandum o razumijevanju o suradnji na području civilne zaštite između Unije općina Pratiarcati i Grada Labina, kojim su potpisnici izrazili svoju namjeru da surađuju u razmjeni najboljih praksi u pogledu civilne zaštite, kako bi poboljšale odgovor svojih sustava na prirodne katastrofe i povećale svijest o prirodnim rizicima među stanovništvom.  

Vježbama je prisustvovalo više od stotinu ljudi, a osim gore navedenih sudjelovali su i Gradsko društvo Crvenog križa Labin, Vatrogasna zajednica Istarske županije, Tim K9, DVD Labin-Rabac, DVD Raša, DVD Sveta Nedelja, DVD Kršan, DVD Pićan, DVD Bale-Valle, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije Ispostava Labin, MUP Policijska postaja Labin, Služba civilne zaštite Pazin, Squadra antincendio Albignasego te pripadnici civilne službe iz talijanskih općina Albignasego, Casalserugo i Maserà di Padova.

Projekt CICERO se provodi do 31. prosinca tekuće godine, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021.—2027.

Veliku galeriju fotografija s vježbi pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa