Folklorna skupina 'Mendula'

U godinu dana 18 mladih plesača imalo desetak nastupa

0
Folklorna skupina Mendula
Folklorna skupina Mendula

Udruga žena Sv. Nedelja 'Mendula' uz humanitarni rad, poticatelj je i pokretač raznih dječjih projekata s ciljem promicanja i očuvanja naše labinske i istarske tradicije, a time i najljepšeg spoja mladosti i ljubavi prema našim starim običajima.

Jedan od projekata širenja samosvijesti o našoj baštini te njegovanju običaja od zaborava 'Mendula' je započela u ožujku prošle godine organiziranjem radionica tradicijskog plesa za učenike od I. do VII. razreda škola u Nedešćini Svetom Martinu.

Pod vodstvom Marčele Rajković Crevar, prof. povijesti i talijanskog jezika u OŠ Vitomir Širola-Pajo Nedešćina i aktivnoj članici RKUD-a Rudar Raša, osnovana je Folklorna skupina 'Mendula'. Ova neumorna i radišna skupina od 18 mladih plesača u godinu dana rada zabilježila je desetke nastupa na Labinštini i Istri.

O njihovoj predanosti prema plesu dovoljno govori podatak da tijekom cijele godine, unatoč školskim aktivnostima i drugim obvezama, marljivo vježbaju i po dva puta tjedno kako bi svoj ples doveli do savršenstva.

I u tome uspijevaju, jer za svoj rad neprestano primaju brojna priznanja i pohvale. 

Ove su se godine, uz 'Labinski tanac', predstavili i s novim tradicijskim plesom 'Lesi', na susretu folklornih grupa učenika istarskih osnovnih škola 'Fažanskom tancu' i Maloj smotri folklora u Barbanu.

Udruga 'Mendula' je svjesna da bez motivacije i zadovoljstva te podrške i pomoći okruženja ne bi bilo ni velikih uspjeha.

„Koristimo priliku da se zahvalimo voditeljici Marčeli i našim plesačima na napornom radu te ljubavi prema čuvanju tradicije i njegovanju običaja narodne baštine te njihovim roditeljima bez čije suradnje sve ovo ne bi bilo moguće. Hvala sviračima Ilariju Peršiću i Eciju Tenčiću na harmonici, Lariju Viškoviću na mehu, učenicima OŠ 'Ivo Lola Ribar' Labin i Umjetničke škole 'Matka Brajše Rašana' na pratnji naših mladih folkloraša. Posebnu zahvalu upućujemo Osnovnoj školi 'Vitomir Širola-Pajo' Nedešćina na ustupljenom prostoru za vježbanje te RKUD-u 'Rudar' na posudbi nošnji. Hvala vam svima što podržavate i pljeskom nagrađujete trud naših mladih folkloraša i što naša srca ispunjavate radošću i ponosom“, poručile su članice Mendule i pozvale sve da im se pridruže u plesu i veselju na Labinskim kontima te feštama u Svetom Martinu i Šumberu. (LI)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija