Labinska i rovinjska srednja škola u zajedničkom projektu

Foto Učenici iz Labina posjetili Rovinj, a njihovi vršnjaci uzvratili posjetom Labinu i Rapcu

25.10.2024 - 11:20

Srednja škola Mate Blažine Labin i Talijanska srednja škola Rovinj (Scuola media superiore italiana Rovigno) ove su godine započeli suradnički projekt, pri čemu su učenici iz Labina otišli u posjet Rovinju, a njihovi vršnjaci uzvratili su posjetom Labinu i Rapcu.

Učenici drugog razreda ekonomskoga smjera labiinske škole zajedno s drugim razredom ugostiteljskoga smjera zanimanja kuhar i konobar s nastavnicima u pratnji Deanom Blaškovićem i Pamelom Šimić Peruško, u Rovinj su stigli u 9 sati te su s nastavnicom Sarom Rahmonaj i stručnim vodičem krenuli u razgled grada Rovinja. Stručni razgled grada obuhvatio je šetnju Garibaldijevom ulicom, obiteljskom obućarskom radionicom u ulici Zdenac, Bregovitom ulicom, vidikovcem, posjetili smo Crkvu sv. Eufemije uz razgled crkve, Ulicu Grisia, Porečka ulicu, Ulicu Garzotto, Veli trg, Vrata pod zidom, gradsku luku, Trg m. Tita, gradski sat i Ekomuzej batana. Tijekom razgleda u starogradskoj ulici Casale sudionike je dočekao i muzički program uz glazbenike koji su izvoditi stare tradicijske rovinjske napjeve bitinade i arie da nuoto. Među glazbenicima bio je i Mirko Cetinski, otac Tonija Cetinskog, poznati nekadašnji hrvatski pjevač zabavne glazbe, a koji je neke od svojih hitova izvodio i na talijanskom jeziku.

 

Nakon razgleda grada uz stručno vodstvo učenici su se uputili u zgradu Talijanske srednje škole Rovinj gdje ih je dočekala ravnateljica Ines Venier. Uz uvodnu riječ ravnateljice i razgled školske ustanove, nekoliko učenika škole, predstavilo je na talijanskom i hrvatskom jeziku smjerove ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar i prodavač uz aktivnosti i projekte na kojima sudjeluju, učeničku praksu, rezultate ostvarene na Wordskillsu, rezultate ostvarene u Zagrebu na predstavljanju vježbeničkih tvrtki te njihova osobna iskustva. Program je završio oko 14 sati, a nakon toga učenici labinske srednje škole imali su slobodno vrijeme u Rovinju. Zadatak učenika bio je napraviti nekoliko zanimljivih slika grada Rovinja za vrijeme trajanja stručnog razgleda grada te kratki izvještaj vezan za stručne predmete i međupredmetne teme. Učenici drugoga razreda ekonomskog usmjerenja snimili su i videoblog o svojim doživljajima toga dana. Pri povratku dojmovi su bili vrlo pozitivni i lijepi.

Talijanska srednja škola Rovinj (Scuola media superiore italiana Rovigno) uzvratila je posjet Srednjoj školi Mate Blažine Labin 18. listopada 2024. godine. U Labin su stigli u 9 sati. 30 učenika i dva nastavnika u pratnji dočekao je Dean Blašković, nastavnik ekonomsko-turističke skupine predmeta koji je sa Sarom Rahmonaj, također nastavnicom ekonomske skupine predmeta iz rovinjske talijanske srednje škole sunositelj projekta suradnje škola.

U školskom restoranu dočekao ih je ravnatelj Đani Žufić koji im je zaželio dobrodošlicu te predstavio školu te u prezentaciji posebno istaknuo najuspješnije projekte te najavio da škola ove godine namjerava uvesti dodatna dva nova smjera: hotelijersko-turistički tehničar i slastičar. Škola je u ovoj školskoj godini dobila akreditaciju za Erasmus+ projekte, a elektrotehničari sudjeluju u projektu Zelena energija – obnovljivi izvori energije na području grada Labina. Ravnatelj je također istaknuo da škola ove školske godine (2024./2025.) broji 480 učenika što je za oko 20 učenika više od prošle školske godine. Škola postiže iznimne rezultate u sportskim natjecanjima, STEAM području te društveno-humanističkom i jezičnom području.

Učenice Majda Šišić i Sanja Stepančić pričale su o svojim pozitivnim iskustvima obrazpvanja u smjeru kuhar kojeg su ujedno i predstavile, a nekoliko učenika drugog razreda ekonomskog smjera, koji su već i bili u srednjoj talijanskoj školi Rovinj, predstavili su smjer ekonomist te pričale o njihovim iskustvima i dojmovima školovanja i sudjelovanja na raznim projektima i izvanučioničkim nastavama. Uslijedio je razgled školske ustanove i sportske dvorane. Učenici su također razgledali i drugi dio školske ustanove gdje su vidjeli radionicu i kako učenici smjerova instalater i monter obavljaju svoju praktičnu nastavu, kao i učenici elektrousmjerenja i to elektromehaničar te elektrotehničar.

Nakon razgleda školske ustanove, učenici se vraćaju u školski restoran na malu zakusku (kanapee i bezalkoholne koktele) koje su za njih pripremili kuhari i konobari trećeg, završnog razreda uz vodstvo njihovih nastavnika Ivice Matanovića (ugostiteljsko posluživanje) i Dorijana Mohorovića (kuharstvo).

Nakon zakuske uslijedio je obilazak grada. Obilazak grada počeo je od najljepšeg spomenika bogate rudarske prošlosti labinskog područja – šohta, velikog čeličnog tornja koji je postao simbol grada Labina. Iako vrijeme nije bilo obećavajuće, ovo je dokaz da se i uz kišu može sve, ali može li se i bez struje koje taj dan u Labinu nije bilo u različitim terminima, saznajte kasnije. Nakon labinskog šohta, rovinjski učenici su se sa svojim nastavnicima i Deanom Blaškovićem kao domaćinom, zajedno sa još šestero učenika labinske srednje škole uputili u stari grad. Razgledali su cijelu starogradsku jezgru s posebnim naglaskom na Narodni muzej koji se učenicima toliko dojmio da su neki poželjeli i više puta prošetati kroz rudnik muzeja.

Posebno im se dojmio i predivan pogled sa labinske fortice na Podlabin i Rabac, biser Kvarnera koji je bio sljedeća destinacija. Učenici su prije odlaska u Rabac trebali imati slobodno vrijeme u starom gradu, međutim, kako ni trgovine ni ugostiteljski objekti nisu radili zbog nedostatka struje, nešto su se ranije od predviđenog uputili u turističko središte Rabac. Većina rovinjskih učenika nije nikada bila u Rapcu pa je posebno bilo zanimljivo prošetati grupno uz stručno vodstvo od Maslinice do Girandelle i napraviti pokoju zanimljivu fotografiju za uspomenu.

Tweet

Posljednje novosti