Peta etapa CRO Racea

Danac Jonas Vingegaard pobjedu proslavio s Dankinjom iz Labina (video)

0
Jonas Vingegaard i Neel Rocco
Jonas Vingegaard i Neel Rocco

Danac Jonas Vingegaard pobjednik je pete, kraljevske etape biciklističke utrke Cro Race koja se 1. listopada vozila od Opatije do cilja na Titovom trgu u Labinu.

Prvim prolaznim ciljem 154 kilometra duge utrke, onim u Rijeci, prošao je Slovenac Matej Mohorič. Brdskim ciljem na Viškovu prvi je prošao Francuz Alexis Guerin, nositelj zelene majice za najboljeg vozača na usponima, što je potom potvrdio uspevši se prvi na Učku, te potom na brdskom cilju prve kategorije Afrići. Talijan Vicenzo Albanese projurio je prvi prolaznim ciljem u Pazinu, a potom je Guerin ponovo briljirao na usponu do prolaznog cilja u Lindaru.

U završnici utrke u Labinu vozila su se tri kruga na duinici Stari – grad – Salakovci – Kapelica – kružni tok Zelenice. Prilikom prvog od tri prolaska ciljnom linijom u Labinu prvi je bio Škot Oscar Onley ispred Španjolca Omara Frailea i Slovenca Mateja Mohoriča. Odmah nakon toga uslijedio je napad Norvežanina Torsteina Traeena kojeg je moglo pratiti još samo sedam vozača. Napasti je pokušao i Fraile, no njega je neutralizirao Kolumbijac Santiago Buitrago.

U samoj završnici francuski veteran Pierre Rolland pokušao je iznenaditi favorite napadom tri kilometra prije cilja, ali nije izdržao na posljednjem usponu prema Labinu. Sustigla ga je skupina iz koje se u završnim metrima odvojio Vingegaard, a njegov je jak napad mogao pratiti samo Onley pa su njih dvojica prošla ciljem, a desetak metara zaostao je Mohorič.

„Morao sam se kockati u završnici etape i čekati pravi trenutak za napad. Moja je momčad napravila sjajan posao tijekom čitave etape. Ova me utrka podsjetila na utrku po Baskiji, bila je zanimljiva etapa i teška za utrkivanje. Nisam siguran da sam osigurao ukupnu pobjedu jer mi je Mohorič i dalje vrlo blizu, a tu je i još nekoliko brzih vozača", rekao je Vingegaard nakon pobjede.

Pobjedom je Vingegaard preuzeo vodeću, crvenu majicu od Talijana Jonathana Milana, kojemu je 1. listopada rođendan, ali je Milanu ostala plava majica jer je i dalje vodeći u ukupnom plasmanu po bodovima.

Vingegaardov prolazak kroz cilj pratila je jedna danska zastavica, a njome je mahala labinska Dankinja Neel Rocco. Nakon proglašenja pobjednika uspjela se fotografirati sa svojim zemljakom.

„Oboje smo iz zapadnog dijela poluotoka Jyllanda. Početak utrke Tour de France bile su tri etape u Danskoj i u početku se činilo da će samo to biti zanimljivo, ali pokazalo se da on fenomenalno vozi i tako smo utrku pratili cijelo ljeto, a Jonas je na kraju pobijedio. Nadala sam se da ću ga vidjeti u Labinu, ali ne da će pobijediti i da ću se slikati s njim“, rekla nam je.

Službeno su bicikliste dočekali zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Grada Labina Danijel Žužić, predstavnik Turističke zajednice Istarske županije Marko Marković i direktorica Turističke zajednice Grada Labina Astrid Glavičić.

Utrku pratio i Vedran Ćorluka

U publici se nalazila i legenda Vatrenih Vedran Ćorluka, koji je kazao: „Uživam u biciklizmu i pratim skoro sva natjecanja, dobro sam upućen, čak i u taktiku ovog sporta. I sam rekreativno vozim, a etapa kojom danas prolaze natjecatelji CRO Racea među omiljenim mi je trasama za vožnju. Drago mi je što ova odlično organizirana utrka, koja je dovela velika imena biciklizma, prolazi baš kroz Istru, a naročito jer se radi o izvrsnoj promociji Hrvatske.“

Na Titovom trgu u starom gradu Labinu utrka se pratila na velikom ekranu, a potom su se svi okretali na drugu stranu da uživo vide prolazak kroz cilj. Jedan od predaha između prolazaka iskoristili su svatovi da iz Velog kafe prijeđu na drugu stranu staze tj. na stranu na kojoj se nalazi crkva. Šesta, završna etapa utrke kreće u nedjelju, 2. listopada iz Svete Nedelje u 11.50 sati, cilj joj je u Zagrebu, a dolazak biciklista na cilj očekuje se oko 14.45 sati. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa