Labin među prva tri grada s europskom oznakom izvrsnosti

0
Oriano Otočan i Valter Glavičić
Oriano Otočan i Valter Glavičić

Vjerojatno i najveće priznanje dosad, dodijeljeno od strane europskog udruženja za lokalnu demokraciju ALDA stiže u Labin. Zaključak je to dodjele prestižnih europskih priznanja održanog 22. studenog u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skopju gdje je Gradu Labinu dodijeljena Europska oznaka izvrsnosti u upravljanju.

Jedno je to od najvažnijih priznanja sa izuzetno zahtjevnim uvjetima za dodjeljivanje postavljenih od strane Vijeća Europe, a činjenica da su svega 20 gradova iz cijele Europe dobitnici ovakvog priznanja najbolje govori o njegovoj vrijednosti.

Valja istaknuti kako su među dvadeset europskih gradova koji su uspješno završili proces procjene te postigli ocjenu visoke razine dobrog upravljanja, svega tri grada iz Hrvatske te su uz Labin nagrađeni i Čakovec te Šibenik. U sklopu zahtjevnih parametara pri ocjenjivanju, istaknuto je kako su se pri evaluaciji primjenjivalo dvanaest načela dobrog demokratskog upravljanja.

Na samoj svečanosti dodjele priznanja istaknuti su primjeri europskih gradova koji kroz svoje djelovanje promiču kriterije izvrsnosti, a važnost dobrog i kvalitetnog upravljanja temelj je funkcioniranja demokracije i jedan je od stupova Europske unije. Posebno je istaknuto kako je Labin sredina koja je u svega nekoliko godina postigla zavidnu razinu upravljanja temeljenu na transparentnosti, otvorenosti i kvalitetnom upravljanju javnim financijama te se promicanjem i daljnjim razvijanjem ovakvih principa upravljanja svrstava u sam vrh Europe. Razvoj temeljen na kvalitetnoj upravi i jasnoj viziji nema alternative, a Labin je izvrstan primjer upravo ovakvog načina upravljanja i promišljanja. 

Obrazloženja oko provođenja ovakvih testiranja europskih gradova pojasnili su čelnici ALDA udruženja, predsjednik Oriano Otočan i generalna tajnica, Antonella Valmorbida, a svečanosti su prisustvovali i brojni visoki uzvanici poput ministra u vladi zemlje domaćina, Sjeverne Makedonije, predstavnik Vijeća Europe pa do predstavnika brojnih europskih udruženja i gradova.

Upravo na temu dobrog upravljanja i budućnosti istog održana je i zanimljiva panel rasprava u kojoj je kao predstavnik hrvatskih gradova sudjelovao gradonačelnik Labina, Valter Glavičić koji je nakon održane ceremonije izjavio:

„Volio bih reći kako nisam iznenađen ovakvim priznanjem, no kada vas prepoznaju na takvoj razini, onda zaista znate kako sve ono što svakodnevno činite ima smisla. Drago nam je da smo prepoznati i da smo među tri uspješna hrvatska grada koji svoj rad temelje na potpunoj transparentnosti te da isto primijeti i Europa. Evaluacija od strane građana, službenika gradske uprave i gradskih vijećnika pokazala nam je pravo stanje, one dobre stvari kao i one na kojima moramo poraditi. Zahvaljujem se cijeloj ekipi koja se svakodnevno trudi da Labin napreduje, razvija se i nadograđuje. Posebno zahvaljujem i kolegama u gradskoj upravi bez kojih ove nagrade zasigurno ne bi bilo i koji su kroz svoj rad dokazali da kada se radi srcem uz veliku predanost gradu i poslu kojeg obavljaš, uspjeh neće izostati. Ovo nam je ogroman poticaj i vjetar u leđa za dalje, za nove projekte i nastavak izgradnje europskog Labina“, priopćeno je iz Grada Labina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa