Posjetili smo labinsku grnčarsku radionicu

Merania je ime poznato i cijenjeno diljem Europe (video)

2
Dolores, Piero i Masimo Jenkel
Dolores, Piero i Masimo Jenkel

„Ovaj lonac kojega sada radim ići će u Žminj, dva manja idu u Kopar, a onaj veliki tamo u Viroviticu. Narudžbe stižu sa svih strana“, rekao nam je Masimo Jenkel, vlasnik obrta Merania, kojega smo zatekli kod grnčarskog kola. Povod našem razgovoru bila su tri desetljeća uspješnog rada manufakture keramike „Merania“, nositelja znaka tradicijskog obrta Hrvatska obrtničke komore.

Labinjani Meraniju obično povezuju s galerijskim prostorom u starogradskoj jezgri, a odnedavnom i s prodavaonicom suvenira s motivima rudarske baštine u sklopu muzeja rudarstva u Raši.

„Naš galerijski prostor u starom gradu, otvoren 1998. godine, ima status isturenog dijela proizvodnje i tu smo jedno vrijeme lončarili, i u prostoru i ispred njega, u smislu turističke atrakcije. Počelo je 1993. godine, kada sam registrirao obrt i u konobi svoje kuće na Starcima, u devet četvornih metara, otvorio radionicu“, priča Jenkel.

Iz "Rade Končara", preko broda do vlastite radionice

Za keramiku, točnije grnčariju, počeo se zanimati još kao srednjoškolac, a sredinom 80-ih godina, dok je radio u tadašnjoj tvornici „Rade Končar“ u svojoj struci alatničara, nabavio je iz Italije knjigu o tehnologiji proizvodnji keramike. Nakon što je nekoliko godina plovio, nakratko se zaposlio u tadašnjem keramičarskom obrtu „In Art“ u Rapcu, a što je današnji Inker u Raši, a potom je kratko radio kod tasta u Almetalima Vinež i onda se odlučio na hrabar korak u čemu ga je pratila supruga Dolores.

„Nakon dvije – tri godine, preuredio sam garažu u radionicu i tako smo narasli na dvadeset i pet kvadrata, a pet–šest godina kasnije počeo sam iza kuće zidati radionicu od dvjestotinjak kvadrata. Tu smo ostali do 2016. godine kada smo se preselili ovdje, u zgradu nekadašnje menze Prvomajske u Raši“, ispričao nam je.

Osim radionice i ureda, ovdje je smješten i salon proizvoda.

“Ovdje imamo izloženo naše posuđe i suvenire, ali najviše rasvjetu, koju nemamo izloženu na drugim mjestima. Rasvjetna tijela radimo u suradnji s drugim tradicijskim obrtima, pa nam tako metalne dijelove radi kovač, također s Labinštine. Osim toga, u suradnji s dizajnerima i arhitektima odrađujemo projekte opremanja interijera i eksterijera, kao i razvoj novih proizvoda od izrade 3D projektnih modela do finalnog proizvoda za plasman na tržište", kaže Dolores Jenkel, koja oslikava keramiku i uz to brine za računovodstvo i financije, budući da je završila ekonomski fakultet.

Sin Piero Jenkel, koji je također završio Ekonomski fakultet, u trenutku našeg posjeta izrađivao je tanjure.

„Završio sam srednju školu za kuhara, pa sam najprije našao posao u struci, ali s obzirom na to da sam od malih nogu bio u radionici, odlučio sam se za ovaj posao.  Uređujem našu web stranicu, vodim naš web shop i bavim se razvojem novih proizvoda“, rekao nam je.

Kći Virginia Jenkel Zupičić, magistrica ekonomije zaposlena u Holcimu, tijekom studentskih dana sudjelovala je u kreiranju njihovog marketinga.

Otkud dolazi naziv Merania i što znači?

„Meranija je poganska božica proljeća na Labinštini. Možete je vidjeti na reljefu u labinskom muzeju, izgleda kao žena s krunom kojoj je donji dio tijela riblji. To je bila ideja mog prijatelja umjetnika – poete Valenta Vihteliča – Zdravćija, koji je smatrao da bi ovo labinsko nasljeđe trebalo promovirati", objasnio nam je Masimo.

Na specijalizaciji studentica iz Njemačke

Možemo u šali reći da je Merania nakon toliko stoljeća zaborava, jedva dočekala da je netko angažira, jer je obrt pod njenim imenom postao izuzetno uspješan. Svoje proizvode prodaje diljem Europe, u čemu vrlo važnu ulogu ima sudjelovanje na ljetnim sajmovima keramike u Austriji. Nedavno je kod njih, nekoliko mjeseci na specijalizaciji provela studentica iz Njemačke, koja je došla u sklopu suradnje njemačke i Hrvatske obrtnička komore.

I odavno su prerasli okvire obične manufakture, jer organiziraju team building radionice za menadžmente tvrtka, radionice za turiste, u Rovinju i Rovinjsko selu radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a djeca s Labinštine često su njihovi posjetitelji.

Također, Masimo Jenkel je predsjednik Ceha proizvođača u Udruženju obrtnika Labin, član Komisije za odabir tradicijskih obrta u Obrtničkoj komori Istarske županije te član Odbora za tradicijske i umjetničke obrte pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa