Otvoren Sajam poslova

Firma iz Kršana odmah našla dva radnika, Carel ih traži 50-ak (video)

2
Na Sajmu poslova u Gradskoj knjižnici
Na Sajmu poslova u Gradskoj knjižnici

U Gradskoj knjižnici je 9. ožujka u organizaciji Grada Labina otvoren Sajam poslova namijenjen učenicima završnih razreda srednje škole i svima koji su u potrazi za poslom.

Na štandovima su se predstavile tvrtke Lloyds digital, MCZ, Holcim, Carel, Bibetech, Danieli-Systec, Euronewpack Alna, Novation Tech, Tecmon, 1. Maj i Vodovod Labin, Valamar, Maslinica i Udruženje obrtnika Labin, a pročelnica za zdravstvo Istarske županije Gordana Antić prezentirala je medicinsku struku i zdravstveni sustav.

Sajam je otvorio gradonačelnik Valter Glavičić koji je tom prilikom između stalog kazao: „Labinština ima, pokazalo je istraživanje, najbolju srednju školu u Istri, ima jako razvijenu poslovnu zonu Vinež, jako razvijen hotelijerski sektor i Labinština ima jake obrtnike, ali najvažnije je da Labinština ima mlade. Danas smo ovdje zbog vas, želim da se osjećate ugodno i da pokupite puno dobrih informacija i da vam one pomognu da shvatite da živite u gradu koji je lijep i koji ima budućnost. Bitno je da smo vam svi dovoljno jasni i da postanete bogatiji kroz prezentacije i razgovore s poslodavcima, ali i da poslodavci saznaju da u Labinu ima sjajnih mladih ljudi koji su željni znanja, željni novih iskustava, koji imaju ambicije i koji žele živjeti u vlastitom gradu. Želim vam uspješan nastavak školovanja, a nakon toga uspješno zapošljavanje, želim vam da radite ono što volite i što želite i da svako jutro kad budete odlazili na posao nemate onaj grč u želucu, nego da idete sa zadovoljstvom, ne samo zbog novca kojeg ćete dobiti, nego zato što radite posao koji volite i koji vas ispunjava. Vaše vrijeme dolazi, vi ćete preuzeti Grad i cijelu zajednicu.“

Slijedilo je predavanje Korada Korlevića, kojega je moderatorica otvaranja Ana Černjul predstavila kao „velikog motivatora koji nas tjera da shvatimo da konačne granice na postoje“.

Korlević je u predavanju duljine jednog školskog sata na duhovit i nadasve zanimljiv način razbio sva okoštala uvjerenja i predrasude. Ukratko, živimo u vrijeme Velikog reseta koji je počeo pandemijom Korone i koji bi trebao trajati do 2030. godine. U svijetu koji nastaje neprestano učenje, preispitivanje i prilagođavanje nema alternative.

Završavajući predavanje u svom stilu rekao je: „Ovo je poziv na razmišljanje - vaš svijet tek počinje. Srednja škola koju ste završili je nešto apsolutno nebitno! Završili ste školu i dobili ste papir da ste u stanju četiri godine izdržati nepravde i da se niste pobunili kada su vam se penjali na glavu. Kad završite fakultet dobit ćete istu takvu potvrdu jer to ne znači da znate raditi, to ćete naučiti poslije. Diploma vam je samo socijalna potvrda da ćete doći na vrijeme na posao.“

Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, ukratko je predstavio dualni model stipendiranja.

Sajam poslova se 10. ožujka nastavlja u Srednjoj školi Mate Blažine gdje će svoje studijske programe predstaviti Sveučilište u Puli, riječki Medicinski fakultet, Građevinski fakultet, Fakultet za fiziku, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Učiteljski fakultet u Rijeci i Veleučilište u Rijeci te Istarsko veleučilište i Pučko otvoreno učilište Labin.

Što su rekli izlagači?

A evo što je reklo troje izlagača na Sajmu. 

Što se tiče Tecmona Kršan, tvrtke za inženjering i s njim povezano tehničko savjetovanje, sajam je ispunio svrhu jer su pronašli dva buduća radnika.

„U šestom mjesecu dolaze nam dva sadašnja učenika koji će u međuvremenu završiti školovanje u smjeru elektrotehničara. Uz to tražimo i dva iskusna električara“, rekao nam je direktor Masimo Fornažar.

Tecmon održava pogone u industriji, pruža usluge TE Plomin, Rockwoolu, Holcimu, Callucemu Pula i pogonima Elektroistre u Labinu i Pazinu.

Carel Adriatic traži impresivan broj radnika, o čemu nam je njihova voditeljica Ljudskih resursa Sanja Radas rekla: “Tražimo inženjera, stručnjake za planiranje, za kvalitetu i nabavu te administrativne radnike, a najviše, tražimo operatera na proizvodnoj liniji, njih 50-ak. I to sve planiramo zaposliti ove godine.

Lloyds digital privlačio je pozornost svojim logom 'No bulshit' koji su metnuli i na kolače ponuđene posjetiteljima. „Vjerujemo u transparentnost i zato – No bulshit! A kolače je pekla ekipa iz firme“, rekla nam je Valentina Martinčić, voditeljica marketing menadžmenta i nastavila: „Bavimo se razvojem digitalnih proizvoda, web stranica, dizajnom i mobilnim aplikacijama. Organiziramo ljetnu akademiju za studente i učenike. Napravit ćemo tim koji će od mentorstvom naših team leadova od nule izgraditi vlastiti proizvod.“ (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa