Završeni radovi na cesti za Kapelicu! Odsad u Labin bez prašine

0

Strpljivi su i tolerantni bili žitelji Kapelice koji su zadnjih nekoliko mjeseci živjeli uz samu prometnicu na kojoj su se izvodili vrlo zahtjevni radovi na izgradnji nove infrastrukture kao i na rekonstrukciji same prometnice.

 Ali, danas kada su radovi završeni, kada je sva prašina, buka i posebna regulacija prometa iza njih, osjećaj je više nego dobar. Radovi su, na ovoj dionici županijske ceste u dužini od 1400 metara trajali samo na prvi pogled dugo. Da podsjetimo, sa radovima se krenulo u  2022. godine a onda su zbog ljeta i turističke sezone stali, da bi ponovo krenuli u listopadu.

Ova dionica ceste kroz Kapelicu prvi je dio kapitalnog infrastrukturnog projekta 21. stoljeća – projekta aglomeracije Labin-Raša-Rabac, čiji je nositelj KP Vodovod Labina koja će u konačnici biti daleko najveća investicija na Labinštini unazad nekoliko desetljeća.

Ovaj projekt od velike važnosti za budućnost, ne samo Labina, već i Labinštine, financiran je sa samo sedam posto vrijednosti investicije iz lokalnih proračuna, dok će se ostatak sredstava osigurati putem strukturnih fondova EU te će jedan dio financirati RH i Hrvatske vode. 

Ogromni građevinski zahvat, čiji je najveći i najzahtjevniji dio podzemna infrastruktura na Kapelici, koja se paralelno radila uz rekonstrukciju prometnice, donijet će Labinu i dobrom dijelu Labinštine rješenje problema koji je često bio kamen spoticanja. Labin će dobiti potpuno riješenu odvodnju, a samim time i u ekološkom smislu, očuvanje vrijednog prostora skočit će za nekoliko stepenica. Tako je vrijedna infrastruktura ostala „skrivena“ u dubini, ispod prometnice – a slični nas potezi očekuju sljedećih godina u mnogim labinskim naseljima.

Županijska cesta kroz Kapelicu izrazito je frekventna prometnica i zato je kompletna obnova kolnika i pješačka komunikacija uređenim nogostupom i javnom rasvjetom vrlo važna žiteljima najbrže rastućeg labinskog naselja, kao i svima koji putuju u smjeru Koromačna. Zahvaljujući investiciji Županijske uprave za ceste i učešću Grada Labina, kroz dvije faze, taj je cilj u potpunost ostvaren.

„Od sada je Kapelica još bliže centru Labina. Nova rekonstruirana prometnica u koju je položena vrijedna komunalna infrastruktura, novoizgrađena autobusna ugibališta, kompletna pokrivenost javnom rasvjetom te nogostup koji je i pješački povezao naselje sa Labinom. Vidljivi su to inputi za dodatni razvoj i kvalitetu života naselja koji bilježi stalni porast broja stanovnika“, poručuje Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa