Gradska galerija Labin gostuje u Zagrebu s dvije izložbe

0
Gradska galerija Labin
Gradska galerija Labin

Galerija Labin će s dvije izložbe iz uspješno ostvarene izložbene sezone gostovati u Zagrebu: 20. rujna u 19 sati u kafe baru – galeriji Botaničar s izložbom „Artist talk“ (razgovor s umjetnicima) i 26. rujna u 20 sati s izložbom Branka Kolarića „Apoteoza trenutka“ u Galeriji Matice hrvatske.     

Kustoski koncept Stephanie Peršić i Marte Radman „Percepcije“ okuplja deset umjetnica mlađe generacije iz dvaju gradova – kulturnih krugova: Labina i Zagreba.

Labinske umjetnice Eni Blašković, Glorija BlazinšekMeri Files, Marina Rajšić i Anja Juričić te zagrebačke Sanda Črnelč, Hana Hanak, Monika Milas, Alba Miočev i Iris Poljan predstavile su po prvi puta izložene radove u novoj koncepciji prilagođenoj Gradskoj galeriji u Labinu. Nakon izložbe u labinskoj galeriji, u „Botaničaru“ će se odviti zagrebački dio priče, gdje će kustosice s umjetnicama razgovarati o projektu i predstaviti katalog izložbe.

Unutar šire postavljenog tematskog okvira percepcija, umjetnice istražuju i izloženim radovima predstavljaju osobne poglede na umjetnost, vanjske okolnosti i svijet koji ih okružuje. Međutim, izložba prije svega počiva na umrežavanju, ženskoj i umjetničkoj solidarnosti kako kustosica samih, tako i umjetnica. Izborom mladih umjetnica, čije je djelovanje u usponu ili se izložbom ponovno vraćaju na likovnu scenu, dolazi do dijaloga različitih medija i tematskih odrednica.

Samostalnom izložbom Branka Kolarića „Apoteoza trenutka“ u kustostvu Mladena Lučića predstavljaju se radovi u formi djelomične retrospektive s naglaskom na one nastale u vremenskom okviru proteklog desetljeća do recentnog razdoblja. Snažnim idejnim porukama umjetnik progovara o raznim stanjima i slojevitostima društva kao iskazom osobnih stavova.  Izložba se ljetos održala u Gradskoj galeriji Labin, a otvara jesensku sezonu Galerije Matice hrvatske te će se zagrebačkoj publici predstaviti dvadesetak umjetnina u mediju instalacije, grafike, slikarstva i objekata.

O izložbi kustos Mladen Lučić ističe: „Kolarić se ne bavi dijagnozom i uzrokom, već snagom svoje individualnosti progovara protiv današnjeg vrijednosnog sustava emotivnim i nenametljivim protestom što se, zajedno s autorovom urođenom ludičko–duhovitom vokacijom, očituje u izražajno–mentalnom  prosedeu kojim odišu njegovi radovi. Premda uglavnom metaforično, on vrlo jasno progovara o suvremenim društvenim anomalijama, političkoj zbilji te ekonomskoj i idejnoj oskudici.

Kod ovog je autora važno polazište iz „metiera“ prema poruci, umjesto obratnim putem, što je danas kod velikog broja umjetnika slučaj. Branko Kolarić je po zvanju grafičar, te ne čudi da njegovi radovi u brojnim medijima u kojima se izražava (crtež, slikarstvo, objekt, instalacija, ready-made…) odišu preciznošću, kvalitetom odabira materijala, perfekcionizmom izvedbe i estetskom zaokruženošću“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija