Pogledajte video

U Labinu otvorena izložba o Sv. Justu, u Rapcu proslavljen Sv. Andrija

0

Izložba naziva Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada otvorena je 1. prosinca u labinskom muzeju. Autorski je to koncept kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković kao plod višemjesečnog istraživanja materije svetačkih kultova i povijesnog gradiva arhiva župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu.

Bogatstvo sakralnih predmeta i pisana građa u vlasništvu župe, relevantnih za čašćenje kulta sv. Justa, po prvi su put prezentirani na koncepcijskoj izložbi kojom se obrađuje kontekst svetačkih čašćenja i kult sveca, povijesni prikaz njegove recepcije u lokalnim čašćenjima na Labinštini te povijesno-umjetnička predstavljanja u primjerima nepokretne i pokretne baštine. Dodajmo da Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu Labinu ove godine slavi četiristotu obljetnicu početka gradnje zvonika memorijom posvećenog sv. Justu.

Dan ranije, u rabačkoj Crkvi sv. Andrije, u čijoj se blizini nalazi jedna od najpopularnijih rabačkih plaža, uz koju brojne Labinjane vežu najljepše uspomene, proslavljen je Sv. Andrija. Kako je bilo u Labinu i Rapcu pogledajte u galeriji. (Foto i video: Župa Gornji Labin)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija