Investitor u dugovima, prijeti mu stečaj

Utihnula megalomanska gradilišta u Viškovićima

0
Foto: Istra24
Foto: Istra24

Megalomanska gradilišta u naselju Viškovići u Općini Raša zjape prazna, piše Chiara Bilić za Istra24. Na onom 'gornjem', odmah na ulazu u selo, gdje je građevinska inspekcija preklani zaustavila gradnju vila s bazenom na tri i pol tisuće četvornih metara, građevine su ostale u jednakim fazama gradnje kao u prosincu 2022. godine, kada je Istra24 izvijestila kako to mjestašce na istočnoj obali Istre gubi bitku protiv turbo luksuzne betonizacije. Neke su i dalje praktički gotove, neke su zapele na temeljnim pločama.

Ni 'donje' gradilište, udaljeno par stotina metara od onomad zapečaćenog, nije bilo bolje sreće. Tek manjeg pomaka: dvije od sedam vila u izgradnji obložene su umjetnim kamenom. Tamo je, međutim, sada i prilazni put zatrpan građevinskim materijalom.

Na obje lokacije priroda preuzima primat. Posvuda je rasprostranjena šuta i kojekakve metalne konstrukcije.

Investitori u vile su porečke tvrtke Fels Family i Fels D.A. Potonjoj je vlasnik Fels Family. Obje su trenutno u blokadi.

Štoviše, Fels Femily, u vlasništvu Željka Ereiza i Thomasa Floriana Riemarskog, 5. travnja čeka ročište o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka.

Trgovački sud u Pazinu je u veljači Diega Debeljuha imenovao privremenim stečajnim upraviteljem te firme. U njegovom izvješću otprije šest dana navodi se da je račun društva blokiran lani u listopadu, a da je na dan 19. veljače iznos bio blokiran na iznos od 69.499 eura.

Debeljuh je u veljači kontaktirao i Ereiza i Riemarskog. Obojica su, naime, i članovi uprave tvrtke Fels Family. Ereiz mu je kazao da on i Riemarski imaju namjeru odblokirati račun i nastaviti poslovanje. No, Riemarski je naveo da nije bio upoznat s poslovnim odlukama i radnjama „koje je u ime i za račun društva poduzimao“ njegov partner, član uprave Željko Ereiz.

Privremeni stečajni upravitelj zaključuje da je Fels Family društvo nesposobno za plaćanje, ali da nije prezaduženo, a zato što je vrijednost imovine nekoliko puta veća od pristiglih obaveza. No ipak, smatra, postoji preduvjet za otvaranje stečajnog postupka.

Na popisu imovine su, uz ostalo zemljište, i tri parcele koje firma u vlasništvu ima upravo u Viškovićima. Većina ostalih parcela gdje ta tvrtka i tvrtka Fels D.A. grade su u vlasništvu drugih fizičkih ili pravnih osoba, dok se društvo, citiramo iz izjave Ereiza Debeljuhu, bavi gradnjom stambenih objekata po nalogu trećih osoba, mahom stranih državljana po sistemu ključ u ruke.

Vrijednost investicije kompleksa vila s bazenima na ulazu u Viškoviće, gdje je posla imala građevinska inspekcija, bila je procijenjena na otprilike dva i pol milijuna eura, barem prema mrežnoj stranici društva.

Stranica, međutim, više nije aktivna. Od lipnja 2023. Fels Family više nije produktivan niti na društvenim mrežama, gdje je ranije revno objavljivao projekte.

Za detalje smo upitali Željka Ereiza. On nas je uputio na njegovu odvjetnicu. Ona nam, međutim, do zaključenja teksta nije odgovorila na upit, piše Istra24.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa