Gostovale farme Dol i Drijade

Evo kako je bilo na radionici o prirodnim vinima (foto)

1

LAG „Istočna Istra“ organizirao je jedinstvenu radionicu o prirodnim vinima u sklopu koje je održano i predstavljanje čitavog niza lokalnih proizvoda. Radionica je održana pod vodstvom Borisa Sarajnovića i Nastje Novak iz Nesputanih vina, 9. svibnja u Labinu, u Floria Glamping Gardenu.

Mladi poljoprivrednik Piero Glavičić predstavio je farmu koza Dol iz Kranjci. Obitelj se kozarstvom počela baviti prije tri godine sa velikom strašću i predanosti poslu te svakim danom hrabro širi svoje vidike i zaljubljuje se u sve što ovakav način života donos. Hela Liverić predstavila je nadaleko poznatu farmu Drijade iz Šumbera. Kozarstvom se počela baviti prije 15 godina, a misija farme je da su životinje sretne i zadovoljne. Za svoje proizvode je oduvijek željela da budu hrana bez posebnog ulaganja u brendiranje i ambalažu.

Na radionici je prezentiran čitav niz lokalnih proizvoda i jela, kao što je organsko maslinovo ulje Terra Rossa iz Svete Katarine, zatim u svijetu sve popularniji kruh od kiselog tijesta od novo otvorene labinske pekarnice Malin. Med iz gradskog pčelinjaka Labin, kojeg je 2019. realizirao LAG, sljubljen je sa skutom iz sirane Fajman iz mjesta Letaj. Također, kao iznimna namirnica ovog kraja poslužen je kvarnerski škamp ulovljen od lokalnih ribara FLAG-a Alba te labinski krafi od agroturizma Pineta iz Svetog Martina. U tematiku radionice izvrsno su se uklopile i šumske gljive od Elvinho gljive Labin. Šumske gljive je za izvrsno jelo koristio Piero Ricci.

Na radionici je bilo je riječ o tome što su prirodna vina, koja je razlika između organske i biodinamičke proizvodnje, što je to pojam terroir i autentičnost terroira. Terroir obuhvaća mikroklimatske čimbenike, tlo, klimu, položaj vinograda, ekspoziciju i na kraju čovjeka. Terroir je jedinstven, autentičan za svakog vinara i za svaki vinograd. Potražnja za prirodnim vinima u Europi, ali i u svijetu posljednjeg desetljeća je u stalnom porastu te je iz tog razloga i održana ova zanimljiva radionica. (Foto: Katarina Franković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija