Nasukani brod i dalje kod Raše. Hoće li opet doći do izlijevanja?

0

Prije gotovo 40 dana, 16. travnja, kod ulaza u luku Raša iz i dalje nepoznatog razloga nasukao se brod za prijevoz stoke "Deala". Plovio je pod tanzanijskom zastavom, a na njemu je bilo i 15 članova posade koji su tijekom sljedećeg dana prebačeni na kopno, javlja Glas Istre s kojeg prenosimo članak.

Danas "Deala" i dalje nasukana stoji u Raškom zaljevu, prepuštena elementima i nitko ju ne čuva. Pod utjecajem bure i juga konstrukcija svakim danom slabi te je pitanje vremena kada će početi pucati. 

Podsjetimo, nepuna dva tjedna nakon nasukavanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kazalo je da će operacija odsukavanja trajati tridesetak dana, a prvi korak je trebao biti ispumpavanje goriva. Nakon toga se trebalo utvrditi na koji točno način odsukati brod i što s njim potom učiniti.

Naime, vlasnik broda je Lučkoj upravi Pula predao dokumentaciju broda, uključujući i policu osiguranja, te napustio brod čime je isti postao problem Hrvatske. Osim toga, pri nasukavanju brod je oštećen, a svaki neoprezni potez mogao bi dovesti do onečišćenja mora.

Kako se neslužbeno doznaje, "Deala" je osigurana na 10 milijuna eura, a odsukavanje je koštalo 3 milijuna. No, osiguravajuća kuća je iz Ukrajine, a vlasnik iz Afrike, čime se dodatno komplicira cijela situacija. Osim toga, postavlja se i pitanje ima li država uopće tehnologiju za odsukavanje brodova ove veličine, javio je Glas Istre. (Foto: Saša Miljević/PIXSELL)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija