Reportaža iz labinske pivovare

Labona već dvaput na policama Lidla, u pripremi treća pošiljka

2
Kristian Meden, Slobodan Pifar, Danijel Batelić i Goran Licul (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Kristian Meden, Slobodan Pifar, Danijel Batelić i Goran Licul (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Istra je, što se pića u gastro-turističkoj ponudi tiče, na daleko poznata po vinima i rakiji biski koja se priprema od komovice, imele i triju vrsta trava, a petorica drugara Goran Licul, Danijel Batelić, Sandi Karlović, Slobodan Pifar i Kristian Meden željeli su biti drugačiji i počeli praviti pivo. Goran je prvo u kućnoj radinosti kuhao za vlastite potrebe, onda za uži krug svojih prijatelja, pa za poznanike i prijateljeve prijatelje, a kada se glas o dobroj kapljici proširio gradom odlučili su udružiti snage, ozbiljnije krenuti u proizvodnju i osnovati zanatsku pivovaru, prvu i još uvijek jedinu u Labinu, piše Goran Gazdek za pivnica.net s kojeg u nastavku prenoismo članak.

Do Labone stigoh zahvaljujući Zboru turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Turističkoj zajednici Grada Labina koji su u dvodnevnu press turu obilaska ovdašnjih znamenitosti uvrstili i posjet zanatskoj pivovari osnovanoj krajem 2021. godine. Dobar je to znak za hrvatsku craft scenu i sve ljubitelje piva! Iako stidljivo, mikro pivovare sve su češće na itineraru putničkih agencija i lokalnih turističkih zajednica koje polako, ali sigurno prepoznaju potencijal drugog najpopularnijeg pića na svijetu. Prvo je, da podsjetim, čaj.  

Labona asocira na stari talijanski naziv za Labin (Albona), a kada se odvoje slogovi postaje la bona, što na talijanskom znači dobra. To pak sugerira na dobro pivo u što smo se uvjerili u Labona baru otvorenom početkom svibnja u naselju Štrmac, pet kilometara sjeverno od grada, nekada poznatom po rudarenju (od 1880. do 1955. kada je rudarsko okno zatvoreno, iskopano je 131.202 tona ugljena), a danas po visokom vodotornju koji je vidljiv iz gotovo svih dijelova Labinštine. Uskoro, uvjeren sam, i po pivu!

„Bio sam u Zagrebu na seminaru, a na ručak su nas odveli u Pivanu Zagrebačke pivovare. Tamo smo pili Grif, nikad prije nisam probao craft. Nedugo poslije toga opet sam imao prilike popiti zanatsko pivo i jako mi se svidjelo. Onda sam počeo čitati stručnu literaturu, proučavati Internet i forume. Nabavio sam pivsku bačvu, prepilio poklopac i u svojoj konobi skuhao prvih 20 litara. Bilo je tu kasnije puno eksperimentiranja, pokušaja i grešaka“, prisjeća se Goran početaka.

Nakon godinu dana pridružio mu se Sandi Karlović iz Rovinja, a nešto kasnije Kristijan Meden iz Pule. Nabavili su polovnu amatersku opremu i proizvodnju povećali na 200 litara po kuhanju, a kada se broj kuhanja povećao u ekipu su stigli Danijel Batelić iz Vrećari i Slobodan Pifar iz Štrmca. Odlučili su osnovati tvrtku Meles facto i ozbiljnije krenuti s proizvodnjom i prodajom.

U tim prvim danima, ističe Goran, puno su im pomagali dečki iz Fabrike bire (Vodnjan)  i Kampanjole (Svetvinčenat). „Hvala im na tome. I danas jedni drugima dajemo savjete kad negdje zaškripi, ne doživljavamo se kao konkurencija“, dodaje.

U promociji pomažu im Grad Labin, Općine Sveta Nedelja na čijem se području nalazi Štrmac i pogon za proizvodnju te njihove turističke zajednice i lokalni mediji.  

Piva kuhaju svake subote od 7 do 19 sati, u dvije ture u kotlu od 500 litara. U portfelju su Blonde Ale, Porter, India Pale Ale i American Pale Ale u bocama od 0,33 litre. Može ih se naći u kafićima, pizzerijama i restoranima Labina, Poreča, Pule i Rovinja, na pedesetak mjesta. „Sezona još nije krenula, a vidi puno veća potražnja nego prošle godine. S obzirom na dominaciju industrijskih pivovara to je dobro. Teško se probiti, pogotovo točeno, gotovo nemoguće“, ocjenjuje naš sugovornik.

Uspjeli su ući i na police Lidla, ali ne u stalnoj ponudi već isključivo akcijskoj. Do sada su imali dvije isporuke, u pripremi je treća.  

Što god zarade ulože u novu opremu ili marketing. Uvijek nešto fali, stalno nešto žele poboljšati. Za sada ne planiraju povećati proizvodnju, žele zadržati kvalitetu po kojoj su prepoznati. „Radimo na promociji, puno trošimo, malo imamo, ali to je valjda normalno za početak. Tajna dobrog piva je balans između tijela, gorčine, arome i karbonizacije. Kuhamo ga kao da je za nas. Teško je planirati proizvodnju, želimo da nam piva budu čim svježija. Od kuhanja do pijenja prođe četiri tjedna“, kazuje Goran.

Ponosni su i na Labona party na kojem gostima toče svoja piva. Ove godine održat će se 27. srpnja uz svirku Zabranjenog pušenja. Prošle godine svirali su Gustafi, a preklani na prvom izdanju, rovinjski bend Big Wave s bogatim repertoarom domaćih i stranih pjesama.

U petak i subotu, 7. i  8. lipnja predstavit će se na Žminj craft beer festivalu zajedno se kolegama iz Buzeta (Bruman), Novigrada (Vergl), Pula (Pula na biri), Motovuna (Big Joseph), Varaždina (Saperlot), Šibenika (022), Karlovca (Podrum), Slavonskog Broda (Funky brewery) i Čakovca (Lepi dečki), napisao je Goran Gazdek za pivnica.net.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija