Novi talijanski veleposlanik Paolo Trichilo posjetio Grad Labin

7
Valter Glavičić,Paolo Trichilo, Federika Mohorović Čekada, Daniela Mohorović i Marino Corva
Valter Glavičić,Paolo Trichilo, Federika Mohorović Čekada, Daniela Mohorović i Marino Corva

Paolo Trichilo, novi veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj, boravio je 10. lipnja u nastupnom posjetu Gradu Labinu.

Doputovao je sa suprugom Laurom Tricihlo i u društvu Marina Corve, predsjednika Izvršnog vijeća Talijanske unije za Istru i Rijeku, a dočekali su ga članovi Zajednice Talijana 'Giuseppina Martinuzzi' na čelu s predsjednicom Danielom Mohorović i predsjednikom Izvršnog vijeća Tulliom Voranom. S novinarima se susreo u Maloj vijećnici gdje su njegovi domaćini bili gradonačelnik Valter Glavičić i njegova zamjenica Federika Mohorović Čekada.

U Zajednici Talijana veleposlanik se upoznao s njenom djelatnošću, a Mohorović ga je informirala o obnovi Malog kazališta provedenoj zajedničkim ulaganjima Zajednice, Grada, Ureda za ljudska prva Republike Hrvatske, Talijanske unije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije te četiri talijanskih tvrtki u Poslovnoj zoni Vinež. Vorano, povjesničar, proveo je goste Starim gradom i upoznao ih s njegovom prošlošću, a na kraju su Le olive, djeca vrtićke skupine u Starom gradu u kojoj se nastava izvodi na talijanskom jeziku, za njih izvele kratku predstavu.

Gradonačelnik Glavičić je, pohvalivši rad i kreativnost Zajednice Talijana, u pozdravnoj riječi veleposlaniku istaknuo: "Labin je u prošloj godini dobio drugu Nagrade za europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti upravo na temu suživota s manjinama.“

“Gospodine gradonačelniče, velika mi je čast biti u posjetu Labinu“, rekao je Trichilo na hrvatskom, kojeg relativno dobro razumije, a na izgovoru još radi, pa je nastavio na talijanskom: „Došao sam u posjet Labinu znajući za njegovu važnost u povijesti i kulturi Istre, zbog njegove Zajednice Talijana i važnosti talijanskih investitora u Poduzetničkoj zoni.“

Osvrnuvši se na zastave u Maloj vijećnici: zastavu Grada Labina, Zajednice Talijana, Istarske županije, Republike Hrvatske, Republike Italije i Europske unije, rekao je: „Ove zastave simboliziraju naše prijateljstvo i suradnju, naše zajedničke vrijednosti u europskoj obitelji. Istra ima svoje posebnosti kao regija s puno manjina i može biti ponosna na to. Važno je istaknuti da je Zajednica Talijana u Labinu otvorena za suradnju sa svima.“

Veleposlanik je nakon ručka posjetio Poduzetničku zonu Vinež, odakle je otišao u Rašu gdje je položio vijenac za rudare poginule u rudniku te razgledao muzej rudarstva Centar Arsia, a dan je završio posjetom Maslinici u Rapcu.

Paolo Trichilo je na dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj stupio u ožujku. Rođen je u Rimu, a po struci je politolog. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija