Luce Lukačić

Evo kako je bilo na otvorenju izložbe u Gradskoj galeriji (foto)

0

Samostalna izložba "Varijacije" kiparice Luce Lukačić otvorena je 13. rujna u Gradskoj galeriji u Labinu. Radi se o prvoj samostalnoj izložbi mlade kvarnerske autorice, a koju je popratila brojna publika, među ostalim i njeni Riječani.

Luce Lukačić rođena je 1995. u Rijeci gdje je i završila Školu za primijenjenu umjetnost 2014. godine. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci smjer kiparstvo i stekla naziv magistre primijenjenih umjetnosti. Najčešće se izražava u kiparskom mediju, a istražuje tematike odnosa čovjeka i prirode te propitivanja vlastitog unutarnjeg svijeta.

Izložbu je službeno u ime gradonačelnika Grada Labina otvorio pročelnik za društvene djelatnosti Borjan Batagelj, a u sklopu protokolarnog dijela publici su se obratili Renata Kiršić Veselica, ravnateljica Učilišta, Stephanie Peršić, kustosica izložbe te umjetnica Luce Lukačić koja se prisutnima zahvalila na dolasku i potpori u realizaciji izložbe.

Važno je napomenuti da je umjetnica osim postojećih radova u prethodnom razdoblju izradila i nekoliko radova specifično za Gradsku galeriju, a prostornu instalaciju odnosno skulpturu klupe – leptira donirala je Mediteranskom kiparskom simpoziju. Skulptura će biti postavljena u zoni kraj info centra Kocka u narednoj godini.

"Od Dušana Džamonje preko Ide Blažičko, peta izložba obljetničkog programa galerije ponovno se vraća skulpturi u njenom organičkom obliku. Istim senzibilitetom i poslanjem korištenja prirodnih materijala i njihove izvorne prezentacije, vodi se Luce Lukačić u svojem stvaralačkom modusu. 'Varijacije' su odražaji stalnog traganja za utjelovljenjem prirodnih formi i pojava u nepresušnoj inspiraciji i ritmičnom smjenjivanju. Drvo kao primarna materija kojom se koristi u radu, predstavljeno je raznorodnim formama stvorenim drugačijim pristupom tretmana površine", navela je kustosica izložbe Stephanie Peršić.

Drveni reljefi nastali u razdoblju od 2019. do recentne produkcije, razlikuju se formatima, oblicima, teksturom i koloritom. Uz njih, izložen je i Lukačićin diplomski rad „Crtež kao prostorna slagalica“ (2020.) – interaktivna mobilna skulptura kao spoj primijenjene i vizualne umjetnosti. Nastala je kao rezultat istraživanja kiparskog rada s primijenjenim karakteristikama, stvorena je skulptura koja postavljena u vanjskom prostoru tvori versatilni poligon za istraživanje umjetnosti uz funkcionalnost primjene, koja će u doglednom vremenu biti postavljena pored Kocke, sjedišne arhitektonske točke Mediteranskog kiparskog simpozija donacijom autorice.

Izložbu je moguće posjetiti do 20. listopada u radnom vremenu Gradske galerije Labin. Program galerije realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije. (Foto: Marina Rajšić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija