Vodovod Labin:

Na izvoru Fonte Gaja isprobava se postrojenje za pročišćavanje vode

0
Pilot postrojenje za pročišćavanje vode na izvoru Fonte Gaja
Pilot postrojenje za pročišćavanje vode na izvoru Fonte Gaja

Vodovod Labin kroz projekt Aglomeracija Labin-Raša-Rabac planira izgraditi uređaj za pročišćavanje vode na lokaciji Breg. Kako bi identificirali potencijalni problem i prilagodbu rješenja, kao i izvadili potencijalne troškove prije nego što se krene s punom implementacijom uprava se odlučila za pilot projekt tehnologijom obrade vode tzv. ultrafiltracijom (UF).

U navedenom pilot projektu koristit će se različite vrste membrana koje će se tretirati pod različitim uvjetima simulirajući stvarno stanje vodoopskrbe.

Vodovod Labin je  krajem svibnja pokrenuo postupak javne nabave za postavljanje pilot postrojenja za pročišćavanje pitke vode na lokaciji crpne stanice Fonte Gaja. Svrha navedenog pilot projekta je zadovoljiti rastuću potražnju za povećanim kapacitetima proizvodnje pitke vode, a ujedno i analizirati i izvidjeti najbolje moguće rješenje za budućnost. U suvremenom svijetu, je pristup čistoj vodi sve važniji, a inovativni pristupi pročišćavanju vode ključan za osiguranje održivih izvora pitke vode.

Što je pilot projekt ultrafiltracije?

Pilot projekt baziran na tehnološkom rješenju ultrafiltracije  je manji, eksperimentalni sistem dizajniran da se testira i procjeni izvedba ultrafiltracijskih  membrana u specifičnim uvjetima. Cilj pilot projekta je da pruži uvid u efikasnost tehnologije u stvarnim uvjetima prije nego što se odredi njezina primjenjivost za veće sustave. Ovakvi projekti uključuju postavljanje prototipa, prikupljanje podataka, analizu istih, te analiza samih troškova.

Pilot postrojenje namijenjen je  proizvodnji pitke vode koja će zadovoljiti sve važeće Zakone i Pravilnike RH i udovoljava novim Direktivama za pitku vodu, uz napomenu cilja zahtijeva kapaciteta pitke vode pod najvećim turističkim opterećenjem.

Ukratko o nabavi

Nakon provedene javne nabave tvrtka LAM OBRADA VODA  iz Zagreba odabrana  je na natječaju te je odmah krenula u detaljniju razradu projekta.

Početkom rujna uređaj je postavljen na lokaciju crpne stanice Fonte Gaja te se odmah krenulo s probnim radom. Pilot postrojenje  važan je  dio procjene našeg rastućeg kapaciteta, pružajući korisnicima visokokvalitetni sustav procesa proizvodnje pitke vode, odnosno kontinuirani rad i pripremu očekivanih potreba projektnog kapaciteta budućeg postrojenja za pripremu pitkih voda koji je planiran izgradnjom kroz projekt Aglomeracije Labin-Raša-Rabac na lokaciji vodospreme Breg.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija