Grad Labin

Mnoštvom zanimljivih aktivnosti obilježen Europski tjedan mobilnosti

0

Grad Labin priključio se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2024. koji promovira zdrave životne stilove s naglaskom na tjelesnu aktivnost i korištenje alternativnih oblika prijevoza. Planirane aktivnosti obuhvatile su sve građane, od onih najmlađih, do najstarijih i u bogatom programu svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem poticanja malih i velikih gradova na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti bili su “Zajednički javni prostori” uz naglasak na važnost kvalitetne organiziranosti ulica, trgova, šetališta ili parkova, koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka.

ČETVRTAK
U četvrtak, 19. rujna, dan je započeo PEDIBUSOM učenika OŠ „Ivo Lola Ribar“ - organiziranim pješačenjem do škole s početnom točkom na poligonu Kature. U jutarnjim satima također se održala radionica arhitekture i urbanizma za djecu u sklopu koje su mališani imali priliku složiti svoj savršeni grad.

PETAK
20. rujna učenici prvih razreda osnovnih škola sudjelovali su na predavanju Hrvatskog autokluba iz Pule, a komunalni djelatnici Grada Labina, članovi Udruge osoba s invaliditetom i Policijske postaje Labin obilazili su parkirna mjesta namijenjena parkiranju osoba s invaliditetom i kontrolirali ispravnost znaka pristupačnosti. Kod SŠ Mate Blažine na parkiralištu označila su se parkirna mjesta za motocikle.

SUBOTA
Subotnji bogati program na Trgu labinskih rudara okupio je brojne građane te su se u periodu od 9:00 do 10:00 sati provodile zdravstvene i edukativne aktivnosti mjerenja tlaka u suradnji s Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja, promocija projekta "Za Labin bez plastike“, promocija udruge Labin Zdravi grad i tzv. bojanke za sreću - bojanke za mentalno zdravlje odraslih, prezentacija mjera prve pomoći „Kako pružiti prvu pomoć“ od strane Gradskog društva Crvenog križa Labin povodom Svjetskog dana prve pomoći, te vježbe razgibavanja prije početka pješačenja na kojem je sudjelovalo oko 80 građana.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti, članovima labinskih mjesnih odbora održana je prezentacija i promocija Održivog plana urbane mobilnosti (SUMP) kako bi u svoje projekte mogli integrirati neka od predloženih rješenja te potaknuti građane na angažman u svojim kvartovima, a trenutno to možete učiniti prijavom svojih ideja u sklopu natječaja za uređivanje vlastitih kvartova o kojem više možete pročitati OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija