Vijeće Raše

Dobrić o vodi u Drenju, Lazić o zgradi u Barbićima

0
Esma Dobrić, krajnje desno, Nikola Lazić lijevo (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Esma Dobrić, krajnje desno, Nikola Lazić lijevo (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Esma Dobrić (HSU) prenijela je na sjednici Vijeća Raše 20. rujna pitanja koja su joj poslali mještani Drenja, obzirom da još nije formiran Mjesni odbor i za koja smatraju da su vitalna i da se trebaju hitno riješiti kroz općinske strukture i proračun.

"Naime, gornji dio Drenja, stari dio, tj. oko 20 domaćinstava, u 21. stoljeću nema vodu, već su ovisni o kišnici ili osobnoj dobavi! Jedan dio bavi se turizmom i kroz turističke doprinose i poreze puni općinski proračun, te stoga smatraju da im Općina mora osigurati uvjete jednake svim drugim građanima. Problem vode je utoliko značajniji, jer kroz dio naselja vodi turistička šetnica te je u ljetnim mjesecima izložena povećanim rizicima od požara zbog velikog broja turista - šetača, pa bi bilo potrebno staviti hidrante kojima bi se takve opasne situacije mogle preventivno spriječiti", rekla je Dobrić.

"Paralelno s ovim problemom treba rješavati lokalne ceste i pristupne ceste novosagrađenih stambenih zgrada u Drenju, koje su u katastrofalnom stanju, a u nadležnosti je Općine Raša. Ove prometnice mještani održavaju sami u skladu s mogućnostima (košnja, nasipavanje i sl.), ali to ne može zadovoljiti niti elementarne značajke pristupnih cesti", istaknula je i dodala "da na ovaj dio Drenja zadnjih 10 godina zasigurno nije stupio niti jedan aktualni općinski dužnosnik".

"Što će se poduzeti i u kojim rokovima da se ovim stanovnicima osigura tekuća voda? Kada će Općina Raša pristupiti uređenju ili rekonstrukciji imenovanog lokalnog prilaznog puta? Ukoliko je odgovor općinskih službi da se za dovođenje vode i rekonstrukciju puta treba izraditi projektna dokumentacija, mještani mole da se već u sljedećem rebalansu proračuna predvide sredstva za te namjene kako se ne bi gubilo vrijeme na rješavanje tog problema. Očekujem kao vijećnica, da će prije svega lokalna vlast posjetiti ovaj dio Drenja kako bi se uvjerila u navedeno, te poduzeti odgovarajuće korake kojima će se osigurati normalno odvijanje života u ovom dijelu općine", zaključila je Dobrić.

"Prošao sam tamo kada su Županijska uprava za ceste, odnosno Istarske ceste radili sanaciju kolnika. Svakako ću primiti sve te sugestije koje ste vi javno izrekli i nadam se da ćemo na na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo žitelja u Drenju napraviti sve da im olakšamo život. S Vodovodom Labin ćemo krenuti u izradu elaborata, ako je ikako moguće. Moram vidjeti, puno podataka ste mi dali. Na osnovu toga što ste mi poslali, ćemo sve pogledati, u kojoj je sve fazi, i imaju li oni u planu. Mi smo suvlasnici Vodovoda Labin i on za nas provodi plan rada, odnosno širenje vodovodne mreže na način koji je njima svojstven", odgovorio je načelnik Leo Knapić (IDS).

Nikola Lazić (SDP) pitao je tko kontrolira i provjerava općinsku imovinu, naročito domove, te je dodao da ima informaciju da je u Barbićima jedna općinska zgrada koja je zatvorena, no u njenom podrumu "susjed drži otpadno željezo".

"Pitali ste me za nekretnine u Barbićima. To ćemo provjeriti. Općina ima ključeve svih nekretnina koje su u njenom vlasništvu. Provjerit ćemo navode koje ste rekli. Naravno fali nam kadra. Kad to popunimo, zadužit ćemo jednu osobu koja će non-stop ići okolo.", kazao je Knapić. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija