Komemoracija za rudare

Najmlađi poginuli imao je 17, a najstariji 54 godine (video)

4
Rinaldo Racovaz, Daniela Mohorović, Tullio Vorano i Frank Get
Rinaldo Racovaz, Daniela Mohorović, Tullio Vorano i Frank Get

Rudar Rodolfo Banko poginuo je tri mjeseca prije osamnaestog rođendana, a najstariji poginuli rudar Mate Juričić imao je pedeset i četiri godine. Dio je to novih saznanja Rinalda Racovza, Rašanina nastanjenog u Trstu, o nesreći u rudniku Karlota u Raši, koja se dogodila 28. veljače 1940. godine. Iznio ih je na tradicionalnoj komemoraciji poginulim rudarima, koju su 28. veljače u Raši organizirali Općina Raša, Zajednica Talijana "Giuseppina Martinuzzi" i Klub za istarsko-mletačku kulturu Trst.

Racovaz je uz pomoć povjesničara Tullia Vorana i poznavatelja povijesti raškog rudnika Mladena Bajramovića istraživao arhive u Trstu, Udinama i Pazinu. Kao što je od ranije poznato, poginulo je 185 rudara, a ozlijeđeno 145. Nove informacije otkrivaju da se među poginulima nalazilo se 56 Labinjana, 82 rudara iz ostalih dijelova Istre, 43 iz ostalih dijelova tadašnje Italije, trojica Slovenaca i jedan Švicarac.

242 djece ostalo bez roditelja

Prosječna životna dob poginulih iznosila je 30,9 godina. Trinaestorica su bili tinejdžeri, 71 bio je mlađi od 29 godina, 81 mlađi od 39, 17 njih bili su mlađi od 49 godina, a trojica su imala od 50 do 54 godine. Devedeset i trojica bila su oženjena i iza njih je ostalo 242 djece.

Deset poginulih prehranjivalo je rodbinu, 90 njih bili u samci, a za dvoje nedostaju podaci. Na snazi je bilo pravilo da dva brata ne smiju raditi u istoj smjeni, ali to se nije poštivalo jer su poginula braća Rojnić iz Svetvinčenta i braća Morelli iz Brescie.    

„U potpunosti dijelim mišljenje gospodina Livia Doriga, predsjednika Kluba za istarsko-mletačku kulturu i gospodina Michelea Maddalena, člana Predsjedništva Vijeća autonomne Regije Friuli Venezia Giulia, da bi u Raši zajednički, hrvatske i talijanske vlasti trebale podići spomenik ili spomen obilježje u znak sjećanja ne samo na ovu, nego na sve nesreće koje su se dogodile u rudniku. On bi postao simbolom svih poginulih na radnom mjestu jer ova koje se danas prisjećamo predstavlja zacijelo jednu od najtežih kolektivnih nesreća u Istri i tadašnjoj Italiji“, kazao je Racovaz na kraju svog izlaganja.

Radi boljeg razumijevanja navedimo i ove podatke: rudnik Karlota bio je podijeljen na tri komore označene brojevima jedan, tri i pet, koje su bile odijeljene s po pedeset neobrađenih metara radi zaštite od plavljenja. Eksplozija se iz nikad utvrđenih razloga desila u komori pod brojem jedan. Svi u toj komori poginuli su, ozlijeđeni su rudari u susjednim komorama. Plamen eksplozije prevalio je oko 15 kilometara hodnika lomeći podgrade i prevrćući vagonete te instalacije, među kojima cijevi s komprimiranim zrakom, što ga je dodatno pojačavalo.

Došao i tršćanski blueser

Skup su pozdravili raška načelnica Glorija Paliska, potpredsjednik Kluba za istarsko-mletačku kulturu Franko Colombo, predsjednik Udruge „Ad Undecimum“ Ludvico Rustico pročitao je pozdravno pismo gradonačelnika San Giorgia di Nogaro Livija Doriga, a publici se nakratko obratio i Frank Get, blues glazbenik iz Trsta, unuk Giannina Vascotta, raškog liječnika koji je prvi pritekao u pomoć ozlijeđenim rudarima.

U kulturno umjetničkom dijelu komemoracije nastupio je Dječji zbor Minicantanti pod vodstvom Sabrine Vidak, a poeziju su kazivali učenici OŠ Ivana Batelića Raša Fata Bećirević i Antonio Lazarić pod vodstvom Hasnije Karlović. Program je vodila predsjednica ZT „Giuseppina Martinuzzi“ Labin Daniela Mohorović. Prije komemoracije načelnica Glorija Paliska položila je vijenac na spomen ploču poginulim rudarima postavljenu kod ulaza u sjedište Općine Raša. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa