Labin jedan od smart hrvatskih gradova

Glavičić idućeg tjedna na važnoj konferenciji Lidera

0
Valter Glavičić
Valter Glavičić

Idućeg tjedna u organizaciji jednog od najutjecajnijih, najuglednijih i najčitanijih poslovnih tjednika u Hrvatskoj „Lider“ na zagrebačkom velesajmu održava se konferencija pod nazivom „Smart cities“.

Konferencija će okupiti predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.

Pametna rješenja i primjere dobre prakse iz Labina kao prepoznatog i važnog čimbenika u promociji i implementaciji pametnih politika predstavit će gradonačelnik Valter Glavičić koji sudjeluje u panel raspravi na temu „Digitalna transformacija gradova – zeleno i pametno“ odnosno, panel diskusiji kako do održivog razvoja urbanih sredina koristeći se inovativnim, digitalnim i zelenim rješenjima?

„Upravo ova i slične konferencije najbolji su primjeri kako je i u Hrvatskoj moguće razvijati pametne sustave koji su u konačnici najveći benefit za naše građane. Drago mi je da je Labin prepoznat kao jedan o važnijih primjera dobre prakse i vjerujem kako će se upravo na konferenciji mnogima, tako i nama, prikazati neke od dobrih ideja i primjera kojima ćemo dodatno poboljšati kvalitetu života u sredinama iz kojih dolazimo“ – istaknuo je labinski gradonačelnik.

Uz gradonačelnika Glavičića na zanimljivim panel raspravama između ostalih sudjeluju i Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica Zlatara, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske, Boštjan Koritnik, zamjenik gradonačelnika Ljubljanje te Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako bi približili sve ono što se u Labinu radi po ovim pitanjima, na web portalu Lidera objavljen je i tekst o Labinu kojeg donosimo u nastavku:

Plastični otpad problem je s kojim se brojni hrvatski gradovi već duže vrijeme bore,  no uspješna je, čini se, borba grada Labina koji nastoji postati grad bez jednokratnog plastičnog otpada i plastičnih vrećica. Kroz projekt ‘Za Labin bez plastike‘ istarski grad je na drugačiji način pristupio rješavanju ovog problema, prvenstveno kroz inicijativu transformacije labinske tržnice Markat u prvu tržnicu bez plastične ambalaže u Hrvatskoj. 

Osim otpada, Labin se u koštac odlučio uhvatiti i s potrošnjom električne energije pa tako provodi projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete kroz koji će zamijeniti ukupno 1301 rasvjetno tijelo novom i modernijom tehnologijom LED rasvjete. Iz Grada su poručili da očekuju uštedu od 598.926 kilovat sati godišnje, a kako tvrde, ovime se na projektnoj cjelini ostvaruju uštede od 52,8 posto u odnosu na postojeću potrošnju.

Nadalje, Grad je nabavio šest električnih vozila za gradsku upravu i gradska trgovačka društva 1. Maj Labin i Vodovod Labin uz sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu, a već tri godine raspisuje i Javne pozive za sufinanciranje ugradnje solarnih panela za obiteljske kuće, prepoznajući potrebu prelaska na zelenu energiju.

"Grad Labin prepoznao je potrebe poduzetnika, pa se tako raspisuju natječaji za sufinanciranje integriranih fotonaponskih elektrana za poduzetnike i obrtnike" poručili su.

Svake se godine u ovom istarskom gradu raspisuju i Potpore za poduzetnike i obrtnike usmjerene na poduzetnike početnike i samozapošljavanje, baš kao i poticanje digitalizacije poslovanja, osposobljavanja ili prekvalifikaciju zaposlenika za zanimanja budućnosti. U skladu s time Grad osniva i poduzetničko-edukativni HUB kreativne i IKT industrije, a u funkciju su stavili i podzemne dvorane bivšeg rudnika od kojeg nastoje učiniti inovativni eko-centar izvrsnosti s ciljem pokretanja proizvodnih procesa u vinarstvu, maslinarstvu i ekološkoj proizvodnji hrane u kontroliranim uvjetima.

Kako bi išli ukorak s digitalizacijom Labin je uveo i aplikaciju e-Glasanje koja omogućuje praćenje sjednice Gradskog vijeća te elektroničko glasanje, a postavljena je i elektronska kontrola prometa u starogradskoj jezgri putem pametnih telefona.

Koja je još postignuća Grad Labin postigao u smjeru razvoja pametnog grada otkrit će gradonačelnik Valter Glavičić na Liderovoj konferenciji  „Smart cities“ 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu, priopćeno je iz Grada Labina.                            

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa