Nova edukativna i ekološka manifestacija

Uoči Šesnajs otobra na Dubrovu stižu okusi i mirisi mora

0
Irene Franković, Bianca Dagostin i Mia Knežević
Irene Franković, Bianca Dagostin i Mia Knežević

Nova manifestacija „More na Dubrove“ koja je zamišljena kao obiteljski piknik u Parku skulptura Dubrova održat će se 15. listopada. Najavljeno je to na konferenciji za novinare 18. rujna ispred Turističkog informativnog centra Dubrova u okviru predstavljanja tog projekta, u potpunosti financiranog preko FLAG-a Alba u iznosu od 22.915,11 eura.

Govorili su načelnica Općine Sv. Nedelja i predsjednica tamošnje Turističke zajednice Irene Franković, voditeljica projekta i direktorica TZ-a Bianca Dagostin, kao i voditeljica edukativno-kreativnih radionica Mia Knežević.

Dagostin je kazala da posjetitelje očekuju kulturni i edukativni sadržaji za djecu, degustacija ribljih tanjura lokalnih ugostitelja i agroturizma te zabavno-glazbeni program. Posebno se zahvalila predsjednici MKS-a Renati Kiršić za suradnju na ovom, ali i ostalim projektima Turističke zajednice u Parku Dubrova.

Na dan kad je održana konferencija započele su i edukativno-kreativne radionice u školi Vitomir Širola Pajo i u DV-u „Pjerina Verbanac“ PO Vrećari, s kojima je ostvarena odlična suradnja. Radionice za djecu osmislit će i provoditi akademska kiparica Mia Knežević. Planira se i tiskanje edukativne brošure za djecu na temu ribarske baštine, važnosti očuvanja mora i okoliša, važnosti održivog ribarstva i akvakulture za gospodarstvo te omogućava generacijski transfer znanja.

Načelnica je istaknula kako je dugoročna svrha projekta „More na Dubrove“ pridonijeti valorizaciji i očuvanju ribarske baštine općine i područja FLAG-a Alba te provedbom mjera podignuti svijest stanovništva, posebno djece, o tradicionalnom ribarskom identitetu. Projekt će utjecati na područje FLAG-a povećanjem razine informiranosti stanovnika Općine, posebno djece, posjetitelja i okolice o ribarskoj baštini.

"Bez obzira što Sv. Nedelja nema izlaz na more, nalazimo se uz more i udaljenost je veoma mala. Prijašnji projekt u sklopu FLAG-a bio je 'Skokom do mora', održan je u lipnju ove godine i manifestacija je bila jako lijepo prihvaćena od djece i roditelja. U listopadu nastavljamo s aktivnostima", poručila je Franković. Dagostin je spomenula i kako na području Općine Sv. Nedelja djeluje vrlo uspješna tvrtka za preradu ribe.

Načelnica se također zahvalila FLAG-u Alba, ispred kojeg je na konferenciji bila Alenka Verbanac, za financijsku potporu na njihovom natječaju, te je pohvalila Dagostin na odrađenom poslu.

Ciljevi projekta, nastavila je Franković, postići će se organizacijom edukativno-kreativnih radionica za djecu i uvođenjem manifestacije na temu ribarske tradicije te umrežavanjem lokalnih agroturizama, ribara i ugostitelja, što će biti provedeno i već spomenutom manifestacijom, a koja će se održati dan uoči tradicionalne fešte općine Šesnajs otobra.

"Danas krećemo s osnovnom školom i predškolskom grupom, gdje ćemo obraditi temu o tome kako iskoristiti bocu, kako napraviti od boce predmete, skulpturice koje su vezane za more, ribe, rakove, lignje i svašta nešto...", kazala je Knežević.

"Jedan od ciljeva je da se ojača ekološka svijet i da se djecu potakne na recikliranje i izbjegavanje stvaranja plastičnog otpada", zaključila je Dagostin. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija