30 godina s vama

Evo kako je prije 30 godina izgledao prvi broj Naših foji!

1
Druga i treća strana prvog broja 'Naših foji'
Druga i treća strana prvog broja 'Naših foji'

„Poštovani čitatelju, u Vašim je rukama prvi broj novog glasila na Labišćini. Naziv 'Naši foji' nije slučajan - u njemu se odražavaju glavne značajke novog lista – zavičajnost, informativnost, aktualnost, objektivnost, pouzdanost, analitičnost, nepristrasnost.“

Ovako je u 'Riječi urednika“ počela Eleonora Vlačić u prvom broju 'Naših foji' koji je izašao 17. kolovoza 1994. godine, na Dan Grada Labina. Ove godine, dakle, obilježavamo 30. obljetnicu našeg medijskog projekta, sada pod nazivom Labinština.info, a za neke smo i dalje 'Foji', što govori samo za sebe. Taj prvi broj imao je šesnaest stranica, koštao je 5 kuna, a tiskan je u 3.057 primjeraka. Bilo je to ostvarenje ideje grafičara Nenada Čakića, koji je list osobno, onako kolporterski ponizno, ponudio građanstvu kojemu je tada pojam labinskog novinarstva bila 'Labinska komuna'.

Za prvi broj su pored Eleonore Vlačić pisali Zoran Milevoj, Branko BiočićGordana Poldrugovac, Biljana Koljenšić, Kristijan Gobo, Sanja Floričić i Zoran Miosavljević

Ipak, udarnu temu, najavljenu na vrhu naslovnice, intervju s tadašnjim predsjednikom Hrvatske seljačke stranke Dragom Stipcem, obavio je Nenad Klapčić, jedan od osnivača IDS-a koji je tada boravio u Zagrebu. Također, za talijansku stranicu pisao je tadašnji direktor Narodnog muzeja i predsjednik Gradskog vijeća Tullio Vorano s kojim je osim toga objavljen i razgovor o prvom gradskom statutu donesenom 17. kolovoza 1341. godine.

Također, tu je intervju s Gracijanom Kiršićem, ravnateljem SŠ Mate Blažine i pročelnikom Odjela za kulturu, prosvjetu i sport Istarske županije, zatim s načelnicima Raše i Kršana Rankom Švrakom i Valdijem Runkom, izvještaj s promocije rječnika labinske cakavice Marijana Milevoja „Gonan po naše“, otvorenju benzinske crpke na Dubrovi i rave patyju u Disco clubu Bg N u Nedešćini.

Sa stranice Crne kronike lako je primijetiti da su sitni kriminalci iz Češke bili vrlo aktivni: jedan je na plaži ukrao novčanik s tisuću njemačkih maraka, drugi je policiji prijavio lažnu krađu u istom iznosu kako bi naplatio osiguranje, a treći je u poslovnici Riječke banke po kušao razmijeniti lažnu novčanicu od stotinu dolara.

Na stranici sporta je u intervjuu državna rukometna reprezentativka Adrijana Prosenjak najavila da će karijeru završiti za dvije godine u Atlanti, a Ratko Benazić, privremeni trenert NK Rudar realno procjenjuje da je momčad oslabjela. Boćari BK Istra Labin priredili su iznenađenje: na turniru u po vodu Dana grada i 30. Obljetnice Boćarskog saveza Labina pobijedili su prvoligaša Zrinjevac Zagreb.

Posljednja stranica je u cijelosti humoristički prilog Trululu posvećen senzacionalnom otkriću o tome da istaknuti IDS-ovac Vlado Paliska porijeklo vodi iz sela Paliski kod Čitluka u Hercegovini.   

Puno se toga mijenjalo u ovih trideset godina, a ostali su urednik i urednica Nenad Čakić i Eleonora sada Matković Čakić, te "zavičajnost, informativnost, aktualnost, objektivnost, pouzdanost, analitičnost i nepristrasnost“. (R. S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija