U Alvoni otvorena izložba makedonskog slikara Reshata Ametia

0
Vinko Šaina i Reshat Ameti
Vinko Šaina i Reshat Ameti

U društvu visokih gostiju iz makedonske i albanske diplomacije kao i lokalne samouprave uz vjernu labinsku likovnu publiku i kolege umjetnike u Galeriji Alvona je 28. lipnja otvorena izložba Reshata Ametia, akademskog slikara, prof. slikarstva na Fakultetu umjetnosti na “Državnom sveučilištu Tetova” ujedno i predsjednika makedonske strukovne udruge likovnih umjetnika “Draudacum”.

Reshat Ameti  jedan je od najznačajnijih predstavnika makedonske likovne scene, slikar koji je zacrtao svoje sigurno mjesto u povijesti umjetnosti Sjeverne Makedonije, a i šire. Njegov slikarski profesionalizam temeljen je na poveznici  znanja i tradicije, a njegov je slikarski jezik lirska apstrakcija, koja na trenutke poprima i  osebujnosti enformela. No, asocijativnost je ono što ga postavlja u nekakav mediteranski kontekst i definira Ahmetija kao slikara naših krajeva, koji je svoj, prepoznatljiv i autentičan. U kompoziciji radova koja je vrlo alegorijski koordinirana, boja nosi primat u vizualnoj senzaciji zahvaljujući njenom intenzitetu, moći i simbolici. Pored moćnih kolorističkih suzvučja Ahmeti vrlo uspješno vlada i rasterećenim dijelovima platna što je jedan od najtežih zadataka u likovnoj umjetnosti. Prazne, čiste površine imaju odličje dubokog uzdisaja i izdisaja, kako bi se suštinski doživjelo ono što se odvija u drugom dijelu slike. Uz pomoć arabeskno-gestualne linije autor tvori čudesnu poveznicu između svjesnog i nesvjesnog, između duhovnog i materijalnog. A radovima iz ciklusa „Proboj svjetlosti“ autor je potvrdio da je pred nama ozbiljan autor koji svojim umjetničkim dosezima nastavlja osvajati svjetsku umjetničku scenu.

Ametijeva djela nalaze se vlasništvu relevantnih kulturnih institucija širom svijeta kao i privatnih zbirki svjetski poznatih ličnosti poput dobitnika Nobelove nagrade, poznatih pisaca ili predsjednika država, a dobitnik je i nagrade za životno djelo „Art@Culture“. Izlagao je na oko 300-tinjak grupnih izložbi među kojima i na Pekinškom bijenalu te na “Arte Benningen”festivalu u Baselu. Samostalno je izlagao na 50-tak samostalnih izložbi u Republici Sjeverna Makedonija  i bližem okruženju, kao i u najznačajnijim svjetskim galerijama i muzejima  u New Yorku, Grazu, Berlinu, Parizu i Bruxellesu.

Svojim dolaskom premijerno predstavljanje Reshata Ametia u Istri, podržali su Počasni konzul Republike Albanije za područje Primorsko – goranske županije Bashkim Enesi i ravnateljica Kulturno informativnog centra Republike Sjeverna Makedonije u Zagrebu Natalija Popovska, koja je ujedno i predstavila autora.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj te je istaknuo važnost promicanja vrijednosti umjetničkog stvaralaštva uz čestitke na realizaciji ove vrijedne međunarodne suradnje.

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa